El ministre d'Exteriors, José Manuel Garcia Margallo, va advertir de les conseqüències "lesives i letals" que la secessió tindria per a una Catalunya independent, que segons uns "estudis" de què ha dit disposar patiria un "empobriment immediat" d'entre el 25 i el 30%. El ministre va afirmar que les seves paraules no són "una amenaça", sinó "l'explicació del que comportaria la sortida de Catalunya d'Espanya", perquè seria també la "sortida de la UE i de l'ordre internacional". Va afegir que l'ofensiva sobiranista no genera "res de positiu" per a la imatge a l'exterior i fins i tot pot suposar una "pèrdua de llocs de treball".

Margallo va desplegar l'argumentari del Ministeri d'Exteriors contra la independència de Catalunya, el mateix que el seu departament va enviar a totes les ambaixades espanyoles en un document de 210 pàgines que pretén combatre el missatge de la Generalitat i els partits sobiranistes a l'exterior.

Margallo va minimitzar l'impacte de les cartes que el president de la Generalitat, Artur Mas, va enviar als governs europeus. Segons el ministre, "el que ha comprovat el senyor Mas és que les cartes que no s'envien per via reglamentària a través de les ambaixades i que a més inclouen peticions contràries a l'ordre legal espanyol i europeu tenen la resposta que tenen: que només hi ha hagut una resposta del govern d'Hongria, la resta ha guardat silenci".

Paral·lelament, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, posarà avui èmfasi a Barcelona en la disposició del Govern de reajustar els desequilibris en les balances fiscals "reals" i en la reforma de la sistema de finançament d'acord amb les dades de les que disposa l'Executiu i no els propugnats "de manera partidista" des del sobiranisme.

"Desmitificar les tesis independentistes i les seves falsedats de forma rigorosa, seriosa i responsable en diferents àmbits", serà un dels objectius d'una Convenció del PPC que s'inicia avui a la capital catalana i a la qual acudiran fins a cinc ministres del Govern central, a més d'altres alts càrrecs del PPC, i que clausurarà demà el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy. Així, segons fonts de la direcció del PPC, el ministre podria avançar alguna dada nova de les quals disposa l'Executiu.

"Mentalitat oberta"

En un altre ordre de coses, l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, es va mostrar favorable al reconeixement de "la realitat nacional de Catalunya", que, va assegurar, "és prèvia a la formació de l'actual Estat espanyol", i va demanar tractar aquesta qüestió "amb mentalitat oberta i democràticament dialogant".

L'abat benedictí va sol·licitar fer una "reflexió serena per valorar seriosament i democràtica les posicions i idees, i confrontar-les de manera respectuosa i equilibrada, sense interpretacions distorsionades". "El moment és prou seriós -va afegir Soler- perquè calgui estar molt ben informats el més objectivament possible i sense condicionaments emotius. Només després d'una bona informació es pot decidir en llibertat". "Per això convé no quedar-nos amb qui defensa les mateixes posicions", va afirmar.