Puig admet que el Cesicat ha fet seguiment de persones

Nega que el Centre de Seguretat de la Informació sigui un "embrió del CNI català"

25.01.2014 | 07:33

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va admetre ahir que el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) va elaborar, entre 2012 i 2013, uns 50 informes de seguiment de persones i moviments socials per raons de "seguretat" i no d'"ideologia", a petició dels Mossos. "El Cesicat no té ni informes ni fitxer organitzat de les dades que s'obtenen" d'aquests seguiments a les "xarxes obertes" (internet) a persones, va assegurar el conseller en la seva compareixença davant la Comissió d'Empresa i Ocupació del Parlament de Catalunya a petició de tots els grups i també a petició pròpia. Els informes es traslladen als Mossos i dels mateixos no queda constància en el Cesicat, va dir Puig, que va afirmar que "no s'ha realitzat un seguiment polític ni a cap diputat o ciutadà" de Catalunya.
L'únic informe que els Mossos no van encarregar al Cesicat va ser sobre un congrés del seu partit, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), per "prevenció" i davant el "risc" que existia per a la seguretat pública, va precisar. "No s'ha perseguit a ningú ni tampoc a moviments" socials, va reblar el conseller, que va mantenir la temperància i el to mesurat al llarg de la sessió, a pesar de l'enfrontament dialèctic que va mantenir amb els representants del Grup Mixt, David Fernández (CUP), i del PPC Pere Calbó, que van posar en dubte la credibilitat de les afirmacions de Puig.

Més crítiques
No es van quedar sols, no obstant això, Fernández i Calbó, ja que els representants d'ICV-EUiA, PSC, Ciutadans i també ERC van reclamar a Puig conèixer les tasques de monitorització o seguiment realitzades pel Cesicat a ciutadans i sobre l'aplicació denominada Cerberus, que permet esborrar dades o localitzar un telèfon mòbil a distància i que s'hauria estudiat per a la seva aplicació als telèfons dels mossos. Puig va informar que, actualment, el Cesicat estudiava un projecte per encriptar els mòbils d'uns 50 alts càrrecs de la Generalitat "per garantir la confidencialitat de les seves comunicacions", amb un cost d'uns 28.000 euros més IVA.
Per la seva banda, el PP va insistir a l'informe sobre la creació d'una Agència Nacional de Seguretat de Catalunya, que va donar a conèixer el dirigent de Ciutadans Albert Rivera, i també sobre les suposades "disfuncions" del Cesicat abocades per un antic col·laborador del mateix, amb el qual es va reunir el conseller.

Catalunya


"He vist gent atropellada i una furgoneta blanca i el meu cap ha pensat de seguida en un atemptat"

"He vist gent atropellada i una furgoneta blanca i el meu cap ha pensat de seguida en un atemptat"

Dani Aragonés estava al lloc dels fets i s'ha pogut refugiar en un establiment

Detenen un veí de Ripoll per l´atemptat de Barcelona

Detenen un veí de Ripoll per l´atemptat de Barcelona

Driss Oukabir hauria estat l'encarregat de llogar la furgoneta utilitzada en l'atac a Barcelona -...

VÍDEO: Pànic entre els ciutadans i turistes al centre de Barcelona

VÍDEO: Pànic entre els ciutadans i turistes al centre de Barcelona

Nombrosos vianants comparteixen a les xarxes socials escenes posteriors al moment de l'atropellament


Mossos tenen localitzada una segona furgoneta a Vic

Mossos tenen localitzada una segona furgoneta a Vic

El vehicle ha estat encerclada per la policia que està investigant la relació que podria tenir amb...

CRONOLOGIA: Els atropellaments, un atac recurrent els darrers anys

CRONOLOGIA: Els atropellaments, un atac recurrent els darrers anys

L'atemptat de Barcelona se suma a altres de similars, la majoria a Europa

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema