El general Franco va provocar deliberadament la pitjor de les moltes guerres civils espanyoles. Contràriament als altres conflictes del mateix ordre que omplen el nostre segle XIX i part del XX, el del 1936-1939 no es va acabar amb una victòria que representés la fi de les morts.

En efecte, després del 1939 Franco va continuar estossinant, per raons que vinculava directament a la guerra, fins al 1963, amb el brutal de cas de Julián Grimau. Fou una paròdia de procés. Els morts posteriors no es presentaren com conseqüència directa del conflicte.Tot plegat va ser una gran barbaritat.

Insòlitament, ara s'escau parlar d'una nova guerra civil. Va tenir la dignitat i el coratge de dir-ho Josep López de Lerma, el passat 14 de desembre en el Diari de ?Girona (on, si no?). L'exdiputat de CDC escriví: "La societat catalana es troba més dividida i confrontada amb ella mateixa d'ençà dels "preparatius" de la Guerra Civil".

Finalment, ara podem intuir com serà aquest nou conflicte civil, incruent en el sentit bèl·lic del mot, però no pas en altres. Aquí està l'increment, ben oficial, d'un 5,3 per cent de la mortalitat en el 2012, que no ha comentat cap periodista, només la meva modesta persona. Una enquesta entre metges va mostrar que més d'un 80 per cent d'aquests creu que és a causa de les retallades dels "salvapàtries": Mas, Ruiz i Mas-Colell. Avui no dic res - ja ho faré - de l'augment, també oficial, del nombre de suïcidis.

Tanmateix, algun dia s'acabarà l'actual fase. Hi ha dades significatives. Així, m'expliquen que en el míting de CDC del passat dia 18 el sentiment generalitzat era que Mas estava només donant voltes propagandístiques sobre si mateix, sense tenir res de nou a dir. En preguntar quin tema havia dominat en els grupets d'assistents que solen fer-se a l'inici i la fi d'aquestes ocasions, dos membres del Consell Nacional em respongueren, separadament, que el sentiment dominant havia estat un odi immens contra Duran Lleida. Hi ha voluntat de trencar amb UDC. O sigui que tenim una guerra civil dins una guerra civil. Això no és confluència patriòtica, sinó allò de "fot-li que és d'Ordis" en totes direccions.

Molt probablement tot culminarà amb una desfeta electoral de Mas i de CDC, així com amb el "sorpasso" ( sobrepassament) en escons de CDC per ERC. Després, res més. O veure com ERC tampoc sap governar, perquè no en té ni idea, com va acreditar a Girona i a més llocs. En cap cas no serem, per sort, un nou Estat-nació (model agònic, no pas en creixement) sinó que ens assemblaren a un Estat a la deriva, un "rogue State". Gràcies a Europa, serà de poca intensitat. Menys que Veneçuela, Argentina i altres països sempre enllustrats per TV3, cosa que té nassos.

Tot s'anirà esfilagarsant. La vida política que hem conegut anirà caient a trossos, com es percep ja ara. Aquells aventurers (el primer Mas) que ho han estat propiciant podran recordar que ells han fet realitat dos quadres magistrals, inspirats en la mitologia romana. "Saturn devorant un dels seus fills" (1639) de Rubens i "Saturn devorant un seu fill" de Goya (prop del 1820).

Confio i desitjo que tot això no pugui ser fet empassar com culpa de "Madrit". Si això passés, encara seria pitjor, perquè els mals diagnòstics mai no permeten un tractament eficaç. Caldrà que les màquines de mentir que ens han portat on estem (en primer terme TV3) siguin arrasades i substituïdes, per poder recuperar les possibilitats de parlar amb sinceritat, ponderació i sense "repudios" a la cubana, avui constants i determinants.

S'ha de liquidar la situació actual, en què, com escriu López de Lerma, en l'article citat, "treuen pit els independentistes i s'amaguen els molts que no ho són per no ser escarnits". Crec que els independentistes perdrien una utòpica consulta, però, a més, en aquestes condicions no seria vàlida. Certament la situació era ben diferent, però tampoc considero vàlides les grotesques consultes que va efectuar Franco, durant la seva guerra civil de 40 anys. Encara no n'hi va haver prou? Els que en tinguin ganes incontrolables, es poden donar cops de cap contra la paret, argumentant (és un dir) que ha estat prefabricada a "Madrit".