El president de la Generalitat, Artur Mas, va respondre al líder del PP que "hi haurà consulta, serà legal" i va reiterar la voluntat d'acordar-la amb l'Estat, prenent com a exemple el cas del Regne Unit i Escòcia. "Nosaltres estem disposats a fer-ho, però ens trobem constantment amb un Estat que l'única cosa que fa és dir que no hi haurà consulta", va dir Mas. Tot i això, el president creu que l'estratègia de la por que propugna el PP, i que havia reproduït de nou a Barcelona, porta implícita l'acceptació que hi haurà consulta. Mas va assegurar que "cantant constantment els horrors" del referèndum, i fent campanya perquè no se celebri la votació, el PP "accepta de facto que la consulta hi acabarà essent". Per a Mas, al darrere de l'estratègia de la por que propugna el PP, i que havia reiterat durant el desembarcament a Barcelona, hi havia una clara evidència: que la consulta s'acabaria fent. "Constantment els líders del PP estan en plena campanya per evitar que Catalunya voti, i això ja demostra que, de facto, estan acceptant que el referèndum hi acabarà essent", va assegurar.

El president de la Generalitat no es va arronsar davant els continus discursos a favor de la unitat d'Espanya que els dirigents del PP han llançat durant les darreres hores, i en especial, les paraules de Mariano Rajoy. Per això, Mas va respondre al president estatal que "hi haurà consulta i serà legal". A més, el president de la Generalitat va reiterar la voluntat de Catalunya per acordar el referèndum amb l'Estat. I com a exemple que l'entesa i el diàleg eren possibles, va demanar reproduir el model del Regne Unit i Escòcia. "Dos governs legítims que posen damunt la taula allò que és volgut per un territori, s'asseuen, negocien i arriben a un acord", va subratllar.

Mas va insistir en què Catalunya estava disposada a seguir aquest model, però que topava contínuament amb una paret a l'altra banda. "Ens trobem amb un Estat que l'única cosa que fa és dir que no hi haurà consulta, al mateix temps que fan una campanya contínua a favor del No", va valorar el president. Per a Mas, és legítim que el PP es posicioni en aquest extrem, fins i tot i que intenti convèncer "dels mals", però no que s'oposi frontalment a la consulta.

Cantar els horrors

"La consulta no suposa cap perjudici, perquè és l'exercici de la democràcia; i per altra banda, si arribem a un punt en què hi hagués majoria que volgués fer el pas com a estat, quin perjudici hi hauria?", es va preguntar el president de la Generalitat. Per a Mas, l'actitud del PP i les paraules de Rajoy, però, s'oposaven diametralment a engegar un procés "respectuós i democràtic".

"Ens trobem amb què constantment ens canten els horrors de tot aquest procés, i ens 'matxaquen' amb una manca d'equanimitat i de respecte envers la majoria del poble català", va dir Mas, fent servir el llenguatge col·loquial per expressar el seu enuig. I al costat dels continus cops de porta al referèndum, el president tampoc va voler passar per alt els "atacs sistemàtics" que l'executiu espanyol fa a l'autogovern català (esmentant camps com l'educació, la llengua, la manca d'inversions públiques o l'escanyament de les finances).

D'altra banda, Mas va qualificar el canvi en el mètode de càlcul de les balances fiscals com "una manera moderna de tapar un problema evident que molesta". El president va ironitzar sobre l'anunci fet pel ministre d'Hisenda dient que només responia a una voluntat de "tapar" les desigualtats existents a l'Estat, que "empobreixen de manera clara els territoris més productius". Per Mas, els comptes públics regionalitzats eren una sortida per la porta del darrere, davant l'evidència que els càlculs de les balances deixen Catalunya molt mal parada. El president també va retreure a Montoro omplir-se la boca sobre la importància de l'economia catalana i que, al mateix temps, l'estigui asfixiant. Mas van fer una crida demanant a l'Estat que deixés "de maltractar" Catalunya.