El president del Govern, Mariano Rajoy, va tornar ahir a ser contundent en la seva promesa que no hi haurà consulta sobiranista a Catalunya ni es "fragmentarà" Espanya mentre ell estigui al capdavant de l'Executiu, i va subratllar un altre compromís: no tallarà "l'aixeta" de les ajudes econòmiques a la Generalitat. A Barcelona, Rajoy va clausurar la convenció del Partit Popular de Catalunya (PPC) amb un discurs dedicat íntegrament al debat sobiranista, una intervenció carregada de contundència contra aquells que tenien aquesta "temptació de fractura" que, va dir, no pensava admetre. Davant uns 1.500 assistents, entre ells quatre dels seus ministres i la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, Rajoy va dir, tan bon punt va començar la seva intervenció, que mentre ell fos president del Govern "ni se celebrarà aquest referèndum que alguns pretenen, ni es fragmentarà Espanya".

"Que quedi clar", va postil·lar el cap de l'Executiu després de fer aquesta promesa, per després insistir que, "senzillament", la llei no permet la consulta, i que la sobirania és de tots els espanyols i no d'una sola part. L'autonomia, va afegir, "no suposa transferència de la sobirania" ni atorga la "propietat" d'un territori, sinó la "responsabilitat de governar-lo d'acord amb la llei". Rebut al crit de "Visca Espanya", Rajoy va apel·lar en tot moment a la Constitució, i encara que va admetre que "clar que és possible" reformar-la, va advertir que qui vulgués fer-ho, havia de promoure-ho en el marc de la mateixa llei.

Les crítiques

El president del Govern va criticar durament el discurs que utilitzen els independentistes que Espanya "roba" a Catalunya, i va recordar que el model democràtic i autonòmic es basava en la "solidaritat d'anada i tornada". D'aquesta manera, va dir, els catalans "han aportat molt, moltíssim, al conjunt d'Espanya", però la resta dels espanyols "també aporten molt a aquells que viuen a Catalunya", i va posar exemples, com que la Seguretat Social catalana sigui deficitària però que els pensionistes "no ho pateixen", o que els estalviadors d'altres territoris ajudin al "crèdit que es concedeix" a aquesta comunitat.

En qualsevol cas va fer una altra promesa que també va provocar l'ovació dels populars catalans: va assegurar que no pensava escoltar les veus dels qui demanaven que "es talli l'aixeta" de les ajudes de l'Estat a la Generalitat, perquè les conseqüències les pagarien "aquells que menys culpa tenen", els ciutadans. En cap moment va esmentar Rajoy el president de la Generalitat, Artur Mas, encara que sí que va dirigir, tant a ell com els partits sobiranistes, diversos missatges. Així, va assegurar que no demanava a cap partit que renunciés a les seves idees però sí que "respecti les regles de convivència"; va advertir que Catalunya no podia "equivocar-se de camí" perquè els seus ciutadans "no tenen la culpa de la pèrdua de visió d'alguns dirigents" i va assegurar que estava disposat al diàleg però, això sí, per parlar de "problemes reals" i "des del respecte a la llei".

I va lamentar que hi hagués aquells que ho havien decidit ja "tot unilateralment", des de la consulta, a la data passant per les preguntes. "I si ho he de dir tot fins a la resposta". També va demanar Rajoy a aquells que reclamaven el diàleg que comencessin per "donar exemple" i el practiquessin amb els ciutadans, en un discurs en què d'una altra banda va lamentar que el debat sobiranista "lesioni" la convivència a Catalunya i "monopolitzi" l'atenció, quan les energies haurien de centrar-se en altres qüestions com la sortida de la crisi econòmica. Rajoy va tancar la seva intervenció apostant per una Catalunya que, va assegurar, "tornarà a descobrir que en cap altre lloc es pot estar millor que on ha estat sempre; és a dir, a Espanya".