El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va contrastar ahir el "respecte" dels catalans cap a Mariano Rajoy i la Convenció del Partit Popular de Catalunya davant del "relat apocalíptic" i el "discurs de la por" que, segons el seu parer, han protagonitzat els dirigents populars en les seves jornades a Barcelona.

Homs, en un acte d'homenatge al pilot del Dakar Marc Coma a Avià, al Berguedà, va declarar que durant els dos dies de la Convenció del PPC "no hi ha hagut cap incident" a Catalunya i això ha contrastat amb un "relat apocalíptic i fals que consisteix a presentar la societat catalana com una societat crispada, dividida i enfrontada".

A Homs el va disgustar el discurs de Rajoy, que va rebutjar del tot celebrar una consulta sobiranista, i el de la resta de dirigents del PP, pel seu to, va dir, "amenaçador".

Davant això, Homs va subratllar que no s'han registrat incidents al carrer i "tot ha estat respectuós amb la celebració d'aquest acte". Aquesta és, segons el parer del conseller, la veritable actitud "democràtica" i "el respecte per l'expressió de les idees de tots".

Homs va constatar que "estem davant un Govern molt agressiu amb tot el que té a veure amb la identitat de Catalunya", i "són ells" qui, segons el seu parer, prenen "decisions unilaterals i arbitràries" que afecten els catalans, en qüestions com la llengua, l'educació i fins i tot en horaris comercials.

Per Homs, el discurs de Rajoy ha estat "centrat en la por", un "discurs sense futur" més propi del segle XIX i "sense cap possibilitat de prosperar perquè és absolutament contrari a l'essència de la democràcia al segle XXI", va concloure.

Per la seva banda, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, creu que Rajoy "s'equivoca en no estendre la mà" als catalans. Així ho va dir ahir en una entrevista al canal 3/24, on va apuntar que el mandatari espanyol comet "un error" i va avisar que cal buscar la fórmula perquè la situació política "no es converteixi en un partit de futbol, que no dominin les passions".

"Inici de la derrota"

Des d'ERC, el portaveu adjunt de la formació al Parlament, Oriol Amorós, va apuntar ahir que la consulta sobiranista "es farà legalment", ja sigui sota la llei catalana o la internacional, malgrat la negativa de Rajoy, al qual veu en l'"inici de la seva derrota" perquè el seu únic projecte és la "submissió" dels catalans.

El dirigent republicà va lamentar que Rajoy vingués dissabte a Barcelona "a dir als catalans que no és el seu president, que li és indiferent la seva opinió i que l'únic projecte que té per a ells és la submissió, el que és una clara mostra de l'inici de la derrota per part seva. O posen bons arguments o perdran segur", va assenyalar.

"Molts catalans s'han sentit allunyats d'aquest president, i, per tant, amb la necessitat d'establir un camí propi, perquè la política democràtica és que els governants representin als seus governats", va afegir Amorós. "El que hem de fer -va agregar- és que els ciutadans manifestin la seva opinió i expressin el màxim respecte a la seva opinió, cosa que no fa Rajoy".

Per al dirigent republicà, Rajoy "és un president que en democràcia no fa el mínim que faria un president democràtic", però li va recordar: "En democràcia, la majoria sempre acaba obrint-se camí i, per tant, aquesta consulta es farà".

D'altra banda, el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, va advertir que la negativa per part de Rajoy portarà a una "crisi constitucional", perquè no hi ha "arguments democràtics" per no permetre que es porti a terme. "No és sostenible des d'un punt de vista democràtic, en no donar sortida a la reivindicació catalana de voler votar. Això ens portarà a una crisi constitucional, no hi ha constitució democràtica que ho aguanti. Però estem convençuts que és una batalla democràtica que guanyarem, perquè no hi ha arguments democràtics per dir no a la consulta", va subratllar.

L'ecosocialista va acusar Rajoy de "no tenir cap pla per a Catalunya" i que va posar en evidència durant a la seva visita a Barcelona que el seu únic pla és "la política del no, la política d'utilitzar la Constitució perquè no es pugui votar, quan hauria de servir per canalitzar la voluntat democràtica d'una societat".

Vendrell, que va recordar que "està demostrat claríssimament que existeixen vies legals suficients", va lamentar que no s'hagi vist "cap tipus de gest ni plantejament alternatiu en relació amb Catalunya, sinó un missatge dirigit al sector dur del PP, a mobilitzar la dreta extrema que hi ha en el seu si".

Advertència de Rubalcaba

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dir ahir que el "desembarcament" del PP a Catalunya només pot significar que el partit ha reconegut que hi ha un gran problema o que està en campanya electoral, un cas, aquest darrer, que seria una "dolentíssima notícia" per als que volen seguir "vivint junts".

Per a Rubalcaba, la presència "inusual" de molts membres del Govern i del PP pot interpretar-se com el reconeixement de l'existència d'un "gran problema", del qual, segons va apuntar mitjançant un comentari a la seva pàgina de Facebook, els socialistes fa temps que estsn avisant.