CiU va criticar ahir l'actitud "colonialista" del PP en convocar una Convenció a Barcelona per defensar el seu "monòleg del "no"" a una consulta "legal" a Catalunya i va advertir el president Mariano Rajoy que aquests plantejaments podien conduir a un "xoc de trens" Espanya-Catalunya. Tots els partits catalans, excepte PPC i Ciutadans (C's), van titllar d'"irresponsable" el "cop de porta" que va donar Rajoy a la consulta sobiranista aquest passat cap de setmana.

La Convenció del PP a Barcelona, que va clausurar dissabte passat Rajoy advertint que "ni hi haurà referèndum ni es fragmentarà Espanya", va ser un dels assumptes que van analitzar els partits catalans en les seves respectives executives.

CiU, ERC i ICV van criticar també el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per no publicar les balances fiscals i substituir-les per un altre mètode de càlcul denominat "comptes públics regionalitzats". En canvi, la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va demanar als "moderats" de CiU que convencessin el president de la Generalitat, Artur Mas, perquè abandonés el procés sobiranista perquè conduïa, va dir, a la "il·legalitat" i a la "frustració". A les crítiques per no publicar les balances, CiU va sumar retrets a Rajoy per practicar el "monòleg, monosil·làbic i repetitiu del "no"" davant el plantejament d'una consulta "legal" d'autodeterminació a Catalunya. "El PP no treballa per evitar un xoc de trens, sinó per al contrari", va afirmar després de l'executiva de CiU el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, que va dir que Rajoy no tenia "cap pla, ni proposta, ni voluntat política per seure a parlar" del cas català.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va abundar en aquesta línia en pronosticar que Espanya s'equivocarà en la qüestió catalana de la mateixa manera que li va passar en "profetitzar" que les seves colònies no s'independitzarien i després "una darrere d'una altra ho van fer". Junqueras es va reafirmar en l'opció de paralitzar una setmana l'economia catalana si el Govern central impedeix la consulta sobiranista indicant que "a mi em preocupen les 52 setmanes de l'any, i no només una".

Rajoy també va rebre crítiques del primer secretari del PSC, Pere Navarro, que el va qualificar d'"irresponsable" perquè després de dir que "té un pla per a Catalunya, l'únic que té és un cop de porta". "M'ha decebut molt la presència de tants i tants líders del PP a Catalunya anunciant que tenien un pla i a l'hora de la veritat, no existeix. Han vingut a tancar portes i alimentar la confrontació", va dir Navarro.

Més reaccions

De la seva banda, la portaveu d'ICV i diputada al Congrés, Laia Ortiz, va qualificar d'"aquelarre" i d'"acte de "holiganisme"" la Convenció del PP, i va anunciar que el seu grup a la Cambra Baixa havia demanat la compareixença de Montoro per l'anunci d'"extrema gravetat" relatiu a les balances fiscals. En canvi, la presidenta del PPC va assegurar que era el moment que el líder Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, així com els "moderats" de la federació nacionalista, "convencin" Mas que paralitzi el procés sobiranista.

"Si alguna persona ho pot aconseguir és Duran", va dir Sánchez-Camacho, que va instar el líder democratacristià, absent ahir en l'executiva de CiU per motius de salut, que tenia una "oportunitat històrica" per convèncer Mas. Sánchez-Camacho va advertir que el procés sobiranista conduïa a la "il·legalitat" i a la "frustració col·lectiva". Només Ciutadans es va alinear amb el PPC i va celebrar que Rajoy defensés la "plena vigència" de l'Estat de dret amb la seva negativa a permetre una consulta sobiranista.