L'empresari Luis Conde, president de l'empresa caçatalents Seeliger y Conde, va assegurar ahir que els empresaris que van assistir al dinar benèfic que va organitzar a Fonteta estan indignats pel canvi de càlcul de les balances fiscals anunciat pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Així ho va explicar en una entrevista a Catalunya Ràdio. A més, segons Conde, la seva intenció era que, durant el dinar, hi hagués diàleg dels empresaris catalans i de Madrid amb els ministres i consellers que hi van assistir. Segons va relatar, el president de la Generalitat, Artur Mas, estava en una taula on no hi havia polítics.

Pel que fa al context polític actual, Conde es va mostrar convençut que el president de la Generalitat no farà res que sigui il·legal i va afirmar que "la posició de l'estat central de tanta negativa no ajuda gaire a la situació". A més, va lamentar que s'hagués perdut la tolerància que, segons va recordar, "consisteix en què jo accepti com ets tu i tu m'acceptis com sóc jo". Finalment, va considerar que el sistema de finançament de les autonomies era "caduc" i que calia un blindatge de les competències. Preguntat si havia convidat al president el govern espanyol, Mariano Rajoy, Conde va respondre que no perquè "el rei de la festa a Catalunya és Mas" i va afegir que l'hagués convidat si hagués celebrat aquest acte a Madrid. Conde, a més, va voler deixar clar que l'objectiu de la trobada que se celebra cada any per aquestes dates a la seva masia és recollir diners per l'associació El Trampolí de la Bisbal de l'Empordà, que es dedica al desenvolupament educatiu de persones amb discapacitats psíquiques. En aquest sentit, va explicar que feia uns 3 o 4 mesos que s'havia convocat els convidats, quan encara no se sabia que just aquest cap de setmana hi hauria la Convenció del PPC a Barcelona.

Retrets a Aguirre

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va assegurar, en declaracions en l'emissora Rac1, que el procés català "flotava en l'ambient" del dinar a Fonteta però "no es va parlar en cap cas" d'aquest assumpte. Tampoc hi va haver, segons Puig, una trobada de Mas amb els dirigents del PP presents, en part perquè el president català està "enfadat" amb les coses que es van dir en la Convenció del PPC a Barcelona. Puig, que va ser al dinar, va assegurar que Mas no va parlar de l'assumpte, però sí que, en un breu intercanvi de paraules, "li va reprotxar a Esperanza Aguirre que sempre es fiqués amb els catalans".

Puig, a més, va qualificar d'"indigna" la comparació feta per la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, que va relacionar el procés sobiranista català amb la violència al País Basc. "Que al segle XXI surti comparant un procés democràtic amb una situació de terror és impropi", va assegurar Puig que va afegir que "hi ha alguns empresaris, no identificats amb el procés català, que em van dir que estaven absolutament indignats amb la comparació del procés català amb ETA".