El Cercle de Directius de Parla Alemanya (KDF) va expressar ahir el seu "temor" pel procés sobiranista i va advertir dels efectes "fatals" que tenia per a l'economia la incertesa sobre quin seria el futur d'una hipotètica Catalunya independent a la UE. KDF, l'única associació existent a Espanya d'executius i empresaris de parla germànica, va mostrar la seva preocupació per aquesta qüestió en una trobada amb el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, qui va assegurar entendre "perfectament" la intranquil·litat de les empreses i va garantir que faria tot el possible "perquè aquest procés alteri el mínim possible la necessària estabilitat" que necessita l'economia.

Va ser un dels directius presents en la trobada el que va plantejar a Puig les seves reticències sobre el procés sobiranista, sobretot en un moment en el qual l'economia comença a sortir de la crisi i les empreses comencen a agafar oxigen. "Només demanem que els polítics no ens acabin de matar quan comencem a recuperar-nos", va dir. Aquest executiu, un empresari i advocat espanyol que assessora a empreses estrangeres que s'implanten al país, va afirmar a més que "la inversió és tremendament temorosa" i que el fet que Catalunya pugui quedar fora de la UE si s'independitza posa als empresaris "els pèls de punta".

L'advertència

"No li puc demanar que abandoni el procés perquè no seria democràtic, però crec que no és el millor moment", va assenyalar aquest empresari, que va llançar una advertència a Puig pel pacte CiU-ERC en aquesta legislatura: "Compte amb els temps i amb els companys de viatge que agafen". La seva intervenció va ser l'única que va suscitar els aplaudiments de la majoria dels prop de 80 empresaris que van acudir a la cita amb Puig.

No obstant això, també el president de l'associació KDF, Andrés Gómez, va fer una crida al diàleg i va emplaçar als governs espanyol i català a buscar una sortida pactada a les demandes sobiranistes de Catalunya. "A la gran majoria de membres d'aquest col·lectiu ens agradaria que es trobés una solució negociada amb Espanya i que es busqués l'encaix de Catalunya", va apuntar Gómez. Enmig d'aquest fòrum empresarial crític amb les aspiracions independentistes de Catalunya, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va defensar que "el pacte CiU-ERC no té per què ser demonitzat".