La manca de complicitat internacional serà la tònica dominant en el procés sobiranista fins que els catalans hagin decidit. Així ho va reconèixer el president d'ERC, Oriol Junqueras, que va ser entrevistat a TV3. "Fins que haguem votat i guanyat, el que és evident és que és un afer intern de l'estat espanyol. Que som si no una comunitat autònoma?", va explicar. Segons va dir, la situació farà un gir de 180 graus el 9 de novembre, quan està convençut que els catalans podran votar a la consulta. Fins i tot el govern espanyol s'obrirà a negociar tot i que ara faci servir "l'insult" i el discurs de la "por", i va afegir que la millor manera de combatre aquests "atacs" és la "democràcia".

Junqueras va opinar que "amb la independència es resolen molts dels problemes econòmics" de Catalunya perquè el nou Estat disposarà de més recursos i instruments, i després d'indicar que confia en el president Artur Mas, va dir que no desitja eleccions anticipades.

El president d'ERC va assenyalar que no li fa por res, ni tan sols la possibilitat d'haver de governar en minoria si els ciutadans voten ERC com a primera força, però va voler deixar clar que el seu partit no farà res ni es mourà ni un mil·límetre per provocar unes eleccions anticipades.

No va aclarir si ERC anirà sola en les properes eleccions europees o en coalició amb altres forces del País Basc i Galícia, i sobre el procés sobiranista va assegurar que ara mateix només contempla l'escenari que se celebri la consulta del 9 de novembre i no altres escenaris alternatius.

També va voler deixar clar que no creu que el PSC s'hagi despenjat del procés, "sinó que han estat alguns dels seus dirigents", ja que ell veu cada dia alcaldes i regidors d'aquest partit "molt compromesos" amb la defensa de la consulta.