Els alumnes que vulguin cursar Magisteri a la universitat pública o privada hauran de superar obligatòriament una Prova d'Aptitud Personal. Així ho ha acordat la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) i forma part d'un programa per millorar la formació dels mestres. De cara el curs vinent encara no s'aplicarà l'examen però s'exigirà una nota mínima d'un 5 en les proves de català i castellà de la selectivitat. Segons un comunicat del CIC, aquest òrgan manifesta que el nou examen és un primer pas per a la millora de la qualitat en l'àmbit del magisteri i afegeixen que "necessàriament s'hauran de revisar els criteris d'accés a la professió de mestre".

Govern i Universitats defensen que per exercir la professió de mestre s'ha de tenir "un bon nivell de coneixements de base en el moment d'accedir als estudis", per aquest motiu, defensen que s'estableixi una prova específica per garantir un domini suficient, especialment en llengües. A més de fer la selectivitat, els alumnes que vulguin entrar a Magisteri hauran d'aprovar un nou examen que servirà per "valorar els coneixements, les habilitats i les competències imprescindibles per cursar amb èxit el grau". I per primera vegada els estudiants procedents de cicles formatius se'ls exigirà complir els mateixos requisits de coneixement de llengües que als de batxillerat.

La nova prova encara no s'aplicarà el curs que ve i, de manera transitòria, s'exigirà una nota de 5 en els exàmens de català i castellà de la selectivitat. El Consell Interuniversitari de Catalunya emmarca l'acord que s'ha pres aquest en el programa de millora i innovació en la formació de mestres que s'està impulsant amb l'objectiu de millorar l'educació i, per tant, l'èxit escolar a través de la formació del professorat.

Les novetats

Dins d'aquest programa aquest curs s'ha posat en marxa un doble grau pilot en educació infantil i primària, de 5 anys de durada, que inclou continguts curriculars per augmentar les competències i coneixements en les àrees de llengua, matemàtiques, ciències i tecnologies. També incorpora una estada obligatòria a l'estranger i un pràcticum en centres educatius de referència.