Els grups de CiU i d'ERC van vetar ahir la compareixença al Parlament del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, perquè donés explicacions sobre l'activitat del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat), que entre 2012 i 2013 va elaborar 50 informes sobre activistes socials. A la comissió d'Interior del Parlament, els grups de CiU i d'ERC van sumar els seus vots per impedir que prosperés una sol·licitud presentada pel PP, que va comptar amb el suport de la resta de l'oposició, perquè Espadaler hagués de donar explicacions sobre el Cesicat, que depèn del departament d'Empresa.

Precisament, el conseller d'Empresa, Felip Puig (que va estar al capdavant d'Interior en la passada legislatura), va admetre divendres passat en una compareixença a la cambra catalana que el Cesicat va elaborar entre 2012 i 2013 uns 50 informes de seguiment de persones i moviments socials per raons de "seguretat" i no "ideologia", a petició dels Mossos d'Esquadra.

El diputat del PP Pere Calbó va defensar la necessitat que Espadaler comparegui a la cambra catalana perquè entén que amb les explicacions que va donar Puig la setmana passada no n'hi va haver prou i perquè hi ha punts que afectarien directament la intervenció d'Interior que encara queden per aclarir. Calbó va denunciar que des del Cesicat s'havien fet seguiment a activistes en xarxes socials per continguts polítics, cosa que creia que no era acceptable en un sistema democràtic i va retreure a ERC que amb el seu vot hagués avalat aquest tipus de pràctiques.

Per contra, Lluís Guino (CiU) va assegurar que Puig havia donat al Parlament "les explicacions necessàries" sobre la qüestió, de manera que forçar ara una nova compareixença seria una "reiteració".

En nom d'ERC, Oriol Amorós va justificar el seu rebuig a la compareixença d'Espadaler al·legant que el Cesicat depenia del departament d'Empresa i que si hi havia algun element que podia afectar Interior ho podia respondre el propi Puig per la "responsabilitat compartida" que es donava al govern català. A més, Amorós va retreure al PPC que només tenia interès a crear un "enrenou mediàtic" però no a aclarir els fets, com creu que ha quedat demostrat amb el cas Método 3, després que la líder popular Alícia Sánchez-Camacho es negués dimecres a comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre aquesta qüestió. Els grups de PSC, ICV-EUiA, C's i la CUP van votar també a favor de la proposta del PPC, en nom de la transparència.

Més decisions

Els grups de CiU i d'ERC també van evitar que el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, hagi de comparèixer al Parlament per informar sobre l'ús de canons de so per part de la unitat antiavalots dels Mossos d'Esquadra, que els va utilitzar per primera vegada el passat 17 de gener. A la comissió d'Interior del Parlament, els grups de CiU i d'ERC van votar en contra de la proposta d'ICV-EUiA perquè el conseller hauria de donar explicacions al Parlament sobre l'ús dels canons de so, ja que aquest mètode no es va estudiar com a alternatiu durant la comissió parlamentària que va prohibir les pilotes de goma.

En nom d'ICV-EUiA, el diputat Jaume Bosch va lamentar la "paradoxa" que suposava que durant mesos el Parlament estigués debatent sobre els elements amb els quals treballen els antiavalots i que s'haguessin hagut d'assabentar ara per la premsa de l'ús policial dels canons de so. Bosch va denunciar que suposava un "cert engany" que a la comissió d'estudi del Parlament no s'abordés la possibilitat d'utilitzar aquest tipus de canons, que provoquen un so eixordador i s'utilitzen per espantar manifestants que causen destrosses. La proposta de Bosch va comptar amb el suport dels grups de PSC, PP, C's i la CUP, però no va prosperar perquè CiU i ERC van sumar els seus vots per aconseguir la majoria per rebutjar-la.

Lluís Guinó (CiU) va afirmar que no es podia deixar els Mossos d'Esquadra sense mitjans per enfrontar-se a situacions violentes, per la qual cosa considerava que Espadaler no havia de donar explicacions sobre l'ús dels canons de so. En nom d'ERC, Oriol Amorós va rebutjar la proposta de compareixença però va apuntar que no descartaven sol·licitar que Espadaler donés explicacions "més endavant", quan a l'abril acabés el període de transició que prohibirà definitivament l'ús de les pilotes de goma. El departament d'Interior està estudiant diverses alternatives per substituir les pilotes de goma, que passen principalment per diversificar l'ús de diferents elements.