Més de 1.400 persones provinents de moviments polítics, socials i veïnals ompliran la fàbrica Fabra i Coats de Barcelona. I entre ells, alguns dels díscols més destacats del PSC. El corrent crític Avancem estarà representat a l'Assemblea Oberta que promou ICV-EUiA i encapçalaran així la delegació socialista. Jordi del Rio, Fabián Mohedano i possiblement Joan Ignasi Elena participaran en un acte que els ecosocialistes han dissenyat amb l'objectiu d'obrir la política a la societat i configurar una alternativa d'esquerres a les polítiques neoliberals. Fonts d'Avancem van assegurar que ahir mateix comunicarien a Pere Navarro, primer secretari del partit, i l'Executiva del PSC la decisió d'assistir a l'acte promogut per ICV-EUiA. De fet, no és el primer cop que les cares més visibles del corrent participen d'un esdeveniment d'altres partits progressistes. El mateix Joan Ignasi Elena ja va estar presentant en una ocasió una conferència del líder d'Iniciativa, Joan Herrera. I Fabian Mohedano ha estat expedientat i expulsat cautelarment de l'Executiva del PSC per haver anat a un acte promogut per Esquerra.

Les altres dues cares crítiques més conegudes del PSC, Marina Geli i Àngel Ros, no podran participar per problemes d'agenda, però diuen que donen suport a l'acte i s'hi senten representats pels socialistes que hi vagin. La complicada situació que tenen els diputats díscols del Parlament i Mohedano preocupa als crítics i els fa témer possibles represàlies de la cúpula del partit per la seva participació a l'Assemblea Oberta del dissabte. Però el cert és que el darrer congrés del PSC que va enaltir Pere Navarro a primer secretari va aprovar una resolució instant a estrènyer la relació, el diàleg i la unitat de les formacions d'esquerres catalanes. De fet, Joan Ignasi Elena forma part de l'Executiva i del Secretariat del PSC, entre altres, amb aquest encàrrec i sota el càrrec de "secretari de l'Aliança Catalana de Progrés".

Aquests són, precisament, els arguments als quals apel·len els crítics per poder donar suport i participar a l'acte de dissabte vinent. I és per això que, malgrat el risc de despertar en la cúpula nous recels en contra seva, estan decidit a tenir presència a l'Assemblea Oberta. Una altra de les socialistes que podria haver assistit és l'exconsellera Montserrat Tura. Ella treballa aquest cap de setmana i no podrà assistir-hi però assegura que no entén perquè "hi ha qui s'espanta que hi hagi diàleg".