El fiscal ha demanat a la jutge de Sabadell que investiga el cas Mercuri que elevi una petició al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè imputi la diputada del PSC Montserrat Capdevila, per pagar desplaçaments privats a Madrid amb una targeta del Parlament. En un acte, que el diari Ara publica en la seva edició digital, la titular del jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell acorda obrir una peça separada sobre aquesta causa, abans de decidir si, com li demana el fiscal anticorrupció, formula una exposició raonada davant el TSJC perquè imputi Capdevila, que gaudeix de la condició d'aforada. La petició del fiscal s'inicia a partir d'un informe dels Mossos d'Esquadra, arran del seguiment a l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, en què es va comprovar que l'exdirigent socialista va efectuar entre maig i setembre de 2012 diversos viatges a Madrid acompanyat per Capdevila, que llavors era regidor de Serveis Centrals de Sabadell -càrrec del qual va dimitir al setembre passat-. Segons l'informe policial, malgrat que Capdevila acompanyava Bustos per assumptes "de caràcter privat entre tots dos", sufragava els desplaçaments a Madrid a càrrec de la Visa del Parlament de Catalunya, que té com diputada.

El fiscal aprecia així indicis aparents perquè Capdevila sigui imputada per malversació de fons, decisió que correspondria adoptar a l'alt tribunal català donada la seva condició d'aforada. Per aquest motiu, el fiscal anticorrupció ha demanat a la jutge de Sabadell que remeti el cas al TSJC. La jutge admet en l'acte l'"aparença delictiva" d'aquests fets.

La resposta

En un apunt al seu blog, Capdevila va assegurar que mai havia comès cap acte il·lícit en l'àmbit de les seves responsabilitats i va denunciar que s'havien "torçat" els instruments jurídics de l'Estat de Dret per desestabilitzar-la "personal i políticament". "Aquests mètodes em produeixen la màxima repugnància i fàstic", subratllava Capdevila en el seu blog, en el qual sostenia que només veia en aquest procés una intenció de desacreditar-la. La diputada socialista apuntava a més que existia un "buit normatiu" sobre la regulació de l'ús de la targeta de Renfe (en l'acte es parla de targeta Visa), ja que no s'havia establert cap mecanisme per justificar les despeses. Malgrat reiterar que està convençuda que no ha fet cap ús il·lícit de la targeta, la diputada revela que el passat 8 de novembre va reintegrar l'import íntegre de les despeses.