El Servei Català de la Salut (CatSalut) va pagar ahir a les farmàcies catalanes els 118 milions d'euros corresponents a la factura de les receptes de medicaments dispensades en el mes d'octubre de l'any passat. Segons va informar el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, la Generalitat encara deu als apotecaris la factura del mes de novembre i dimecres que ve, si la Generalitat no els paga el nou mes, tornaran a acumular dos mesos d'impagaments. Els farmacèutics van recordar que el pagament satisfet ara per la Generalitat els havia arribat amb 55 dies de retard, ja que segons el concert vigent signat amb la Generalitat aquest pagament hauria d'haver-se fet efectiu el passat 5 de desembre.

Les xifres

Les 3.100 farmàcies catalanes tenen pendents la factura dels medicaments dispensats al novembre, que puja a 108 milions d'euros i que s'hauria d'haver cobrat el passat 5 de gener. Després de la insistència del col·lectiu farmacèutic per a comptar amb un calendari de pagaments per a 2014, la Direcció General de Política Financera, Assegurances i Tresor ha fet arribar als farmacèutics catalans un escrit en el qual es compromet al pagament d'un factura cada mes per a aquest any.

Segons el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, la factura que es farà efectiva cada mes serà la més antiga en el moment del pagament (els farmacèutics cobren avui la factura d'octubre, la més antiga que els deuen). Dimecres que ve, 5 de febrer, vencerà el termini del concert previst per al pagament de la factura corresponent al mes de desembre. Si, tal com ha succeït aquest mes de gener amb la factura del mes d'octubre, el pagament es realitza a final del mes de febrer, les farmàcies tornaran a arrossegar dos mesos de deute (novembre i desembre de 2013).

Els farmacèutics catalans lamenten que amb aquests retards en els pagaments, el nou calendari de pagaments per a 2014 presenta demores de 55 dies en els cobraments.