El creador de la Fundació per la Pau (FundiPau) i president del seu comitè internacional i actual vicepresident de l'Institut Català Internacional per a la Pau, Alfons Banda i Tarradellas, va morir ahir a Barcelona als 69 anys. L'ONG FundiPau va lamentar "profundament la seva pèrdua" i a la vegada va demanar "mantenir viu el seu exemple de treball constant, tenaç i confiat per la pau i el seu convenciment que la pau és el camí, que és el que seguirà marcant el nostre". Alfons Banda va néixer a Girona el 1944. Químic de formació, va desenvolupar la seva carrera professional en l'àmbit de l'educació, com a professor i director en diverses institucions educatives.

El seu interès pel pacifisme va començar en la dècada dels 70 del segle passat de la mà de persones com Joan Gomis, Lluís Maria Xirinacs, Félix Martín, Arcadi Oliveres i Pepe Beúnza.

A l'inici de la dècada dels 80 va rebre una altra influència decisiva: la del Premi Nobel de la Pau Sean McBride, a qui considerava un dels seus mestres. Arran d'una conferència de McBride a Barcelona, Alfons, amb un petit grup de persones, van decidir fundar la Fundació per a la Pau.