El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha allargat la mà aquest dissabte a col·laborar amb tots aquells socialistes descontents que "continuen fidels als seus principis". Junqueras ha anunciat que volen "ocupar l'espai del centreesquerra plural i obert", del qual "altres formacions polítiques que també l'ocupaven han decidit sortir-ne". En aquest sentit, el líder republicà ha anunciat que té la "legítima aspiració" a convertir el seu partit en la "força política majoritària". En clau europea, el president d'ERC ha insistit que la llista que confeccionin ha de tenir com a prioritat "l'àmbit nacional dels països catalans" i ha d'incloure "noms independents, transversals i de la societat civil".

Junqueras ha proclamat aquest dissabte durant el Consell Nacional d'ERC que "legítimament i amb tota la modèstia del món aspirem a convertir-nos en la força política majoritària de la futura república catalana". Amb tot, ha volgut puntualitzar que "no hem de caure mai en la temptació" de plantejar unes eleccions anticipades, sinó que "hem de prioritzar sempre el nostre suport al a governabilitat del país". Però, ha dit, "és igual de legítim renunciar als possibles beneficis" d'unes eleccions anticipades, com ho és que "algun dia tinguem l'aspiració de ser la força hegemònica".

A més, el líder d'ERC ha mostrat la voluntat de "col·laborar i treballar colze a colze amb tots aquells, alcaldes, regidors, militants i votants d'aquells partits que han abandonat els seus compromisos històrics i programes electorals". Junqueras ha dit que els republicans aspiren a "ocupar l'espai de centreesquerra plural i obert", el qual "altres formacions que també s'hi trobaven han decidit renunciar-hi". En referència al PSC, el líder republicà ha apuntat que "la nostra responsabilitat històrica és intentar ocupar aquest espai que altres abandonen".

Una llista a les eleccions europees amb perfils independents

Pel que fa a la candidatura a les eleccions europees del 25 de maig, Junqueras ha dibuixat els criteris que seguiran a l'hora de confeccionar les llistes. El president d'ERC ha dit que la llista ha d'estar formada per "independents que siguin el més transversals possibles i gent que vingui de tradicions polítiques diferents". Fins i tot, ha dit, "ens interessa incorporar gent que vingui de l'autonomisme i el federalisme de tota la vida però que es troben en trànsit cap a la independència". A més, Junqueras ha afegit que la candidatura a de tenir com a prioritat "l'àmbit nacional dels països catalans" i "ha d'encarnar els valors cívics". Per tant, ha dit, "si podem reforçar el nostre cap de llista amb altres persones d'aquest perfil, millor".

Defensa d'un model econòmic i social "alternatiu"

Durant la seva intervenció al Consell Nacional d'ERC, Junqueras ha defensat que els republicans tenen un "model econòmic i social alternatiu" que passa per "la reindustrialització del país, per uns serveis de qualitat i un turisme d'alt valor afegit". Segons Junqueras, "hem d'evitar que la nostra societat repeteixi els mateixos errors que ens han portat fins a la situació actual" i, per això, "el dret a decidir no és exclusivament decidir sobre si Catalunya s'ha de constituir en una nova república, sinó també en quin model d'estat defensem o quin model econòmic, educatiu i sanitari volem".

D'altra banda, Junqueras ha fet referència al dinar que va tenir lloc la setmana passada a Fonteta, que va reunir polítics i empresaris, i ha posat sobre la taula que es tracta d'un exemple "d'una vella forma de fer política". "Aquestes persones es reuneixen en un lloc tancat i lluny de la llum pública, suposadament per prendre decisions sobre el futur del nostre país oblidant que les decisions al nostre país les hem de prendre tots els ciutadans", ha afegit el president d'ERC.