El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ordenar ahir que quan un alumne ho demani s'imparteixin a la seva classe almenys el 25% de les hores lectives en castellà, incloent-hi com a mínim una assignatura troncal i la de llengua i literatura castellana.

En cinc resolucions que donen resposta a les peticions de cinc pares perquè els seus fills rebin educació en castellà, el TSJC estableix que el català ha de ser considerat com el "centre de gravetat" del sistema educatiu, si bé fixa una presència mínima del castellà com a llengua vehicular en un 25% de les hores lectives. En els actes, que són recurribles davant el propi tribunal, la secció cinquena del TSJC ordena als directors de les cinc escoles afectades que adoptin les disposicions pedagògiques oportunes per a l'"efectiva execució" de la seva resolució en un termini màxim d'un mes.

En concret, l'alt tribunal català considera que en els casos en què els pares demanen l'ensenyament dels seus fills en castellà cal fixar una "presència mínima" del castellà com a llengua vehicular en les seves classes o cursos d'un 25% de les hores "efectivament lectives". D'aquesta manera, s'hauran d'impartir en castellà "a més de l'àrea, matèria o assignatura lingüística corresponent al seu aprenentatge, com a mínim una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga". Fins ara, el TSJC havia ordenat a la Generalitat que, si els pares ho reclamaven, adoptés "les mesures que siguin necessàries" per adaptar el sistema d'ensenyament lingüístic a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, que va considerar també el castellà com a llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya juntament amb el català. L'alt tribunal català entén ara que la Generalitat no ha "complert degudament" aquest requeriment, ja que considera que no n'hi ha prou de prestar atenció individualitzada en castellà a l'alumne que ho sol·liciti.

"Proporció raonable"

Segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, es tracta que, "sense perjudici del manteniment del català com a centre de gravetat" del sistema educatiu, es faci efectiva la presència vehicular del castellà "en una proporció raonable".

La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, va assegurar que recorreran l'acte del TSJC i va acusar el PP d'intentar imposar el model lingüístic balear i valencià. La titular catalana d'ensenyament va convocar després de conèixer-se les cinc resolucions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Rigau va lamentar que "es pretengui imposar a Catalunya, per via judicial des del Suprem, el model que des del Partit Popular s'està imposant a territoris com les Illes Balears o el País Valencià". La consellera va criticar el que considera "una extralimitació del TSJC" perquè aquest "té com a funció fer complir les lleis, no canviar-les". La titular catalana d'Ensenyament també va donar a entendre que, fins a obtenir una resposta al recurs que presentaran, no actuaran, i va afirmar que, després de la reunió que tindrà lloc avui amb els centres afectats, prepararan el recurs i quan tinguin alguna resposta es tornaran a reunir per dir als centres el que han de fer.

Per la seva banda, la plataforma Som Escola va anunciar el seu rebuig a la decisió del TSJC, va reiterar que "la llengua i el model educatiu del nostre país no haurien de decidir-se per via judicial" i va demanar a la Generalitat "que continuï blindant el model d'immersió lingüística".