L´exalcalde de Perpinyà Jean-Paul Alduy es retira de la política

Actual president de l'Aglomeració Perpinyà-Mediterrània va ser
el batlle de la capital del Rosselló entre els anys 1993 i 2009

01.02.2014 | 00:00
Jean-Paul Alduy en un acte celebrat a Girona l´any passat.
Jean-Paul Alduy en un acte celebrat a Girona l´any passat.

Un dels polítics més veterans de la Catalunya Nord, Jean-Paul Alduy, es retira de la vida política. Amb 71 anys, l'exalcalde de Perpinyà i actual president de l'Aglomeració Perpinyà-Mediterrània ha decidit deixar l'escena pública. Amb aquesta decisió es tanca una important pàgina de la política local de la capital del Rosselló. La biografia de Jean-Paul Alduy no s'entendria sense la política. Fill de Paul Alduy -alcalde de Perpinyà des del 1959 fins al 1993- en va agafar el relleu fins al 2009, any en què va passar a dirigir la comunitat supramunicipal Aglomeració Perpinyà-Mediterrània. Precisament per dedicar-se plenament a aquesta mancomunitat, Alduy va dimitir com a alcalde de Perpinyà el 2009 tan sols quatre mesos després de ser reescollit en el càrrec. En aquella ocasió, Alduy va explicar que l'acceleració del procés de la reforma de la distribució administrativa dels territoris, i especialment de les mancomunitats de municipis, havia fet imprescindible aquest canvi. La carrera política d'Alduy també el va portar al Senat francès, entre els anys 2001 i 2011.
Alduy sempre es va mostrar interessat en la protecció i el foment de l'ús del català. Precisament per la seva defensa de la cultura i les identitats catalanes, va rebre el 1995 la Creu de Sant Jordi. Dos anys abans ja havia demostrat els seus forts vincles amb la identitat catalana perquè en la seva primera campanya com a candidat a l'alcaldia de la capital del Rosselló va apostar pel lema "Perpinyà la catalana".

La trajectòria
Va iniciar la seva carrera política a l'esquerra gràcies a les influències de la seva esposa Dominique, consellera de Pierre Mauroy. Posteriorment, però, abandonà el Partit Socialista per moure's en la centredreta. Primer amb les sigles de la UDF -Unió per a la Democràcia Francesa-, després la UMP -Unió pel Moviment Popular- i en l'actualitat l'UDI. Aquesta setmana, Alduy ha escrit l'últim capítol a una llarga trajectòria política.
"Després de vint anys, ha arribat l'hora de passar el testimoni a noves generacions. He donat vint anys de la meva vida a la ciutat i després a l'aglomeració (...). Deixo l'escena política per a esdevenir un ciutadà de base". Amb aquestes paraules anunciava Alduy la seva decisió de deixar la política. Ho feia en una reunió pública en què participava l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

Enllaços recomanats: Premis cinema