Només un 20% dels casos de violència domèstica que pateixen els ancians surten a la llum, segons les estimacions del Departament d'Interior. L'any passat a Catalunya es van denunciar 751 incidents i les dades indiquen que estan creixent lleugerament. La directora general de l'Administració de Seguretat, Maite Casado, explica que cal que la societat entengui "que és una responsabilitat compartida" vetllar per la dignitat d'unes víctimes que sovint no poden denunciar els seus agressors, tot i que són familiars o cuidadors.

La violència contra els ancians fa referència a qualsevol tipus de maltractament que rep una persona major de 65 anys. "Però s'ha d'entendre en un sentit ampli", matisa Casado. Els experts diferencien set categories diferents de violència contra els ancians: física, psíquica, agressió sexual, espoliació econòmica (de propietats, estalvis o, inclús, de la pensió), desatenció (alimentària, mèdica, higiènica o d'indumentària), abandonament i privació de drets com ara la llibertat de moviments o la supressió de la seva capacitat de decisió. Són casos "molt difícils de detectar" i el fenomen encara no s'ha estudiat amb la urgència i la profunditat que reclama. "Encara manca molta informació i s'estima que només es coneix un 20% de la realitat total que té el fenomen".

Una violència invisible

La dimensió real de la xacra social que suposa la violència contra els ancians és tan difícil de calcular perquè es produeix a l'interior de les cases on l'agressor conviu amb la víctima i perquè tampoc acostumen a denunciar-ho. Molts pateixen malalties que els limiten físicament o psíquicament i no fan possible que puguin "comunicar el seu patiment" o directament "depenen del seu maltractador i tenen por de la seva venjança o que els abandoni". Es donen també casos d'ancians que "se senten culpables i pensen que són una càrrega per als seus fills", enumera la directora.

En aquest sentit, subratlla que els esforços cal centrar-los en treure a la llum el problema i que la societat ha d'entendre que encara que passi a les llars no és un tema que afecti només a aquella família. "És un problema de tots i hem de ser corresponsables". S'ha d'educar en valors que siguin "els del respecte cap a la gent gran i a la seva dignitat". "Percebem la vellesa com una cosa negativa" però, paradoxalment, la societat envelleix. En els darrers 100 anys, l'esperança de vida ha crescut en 30 anys i això també fa que la població d'ancians sigui cada cop més elevada.

Segons les darreres dades, els casos es mantenen estables "però hi ha una tendència a l'alça". El 2011 es van denunciar 716 casos, 707 el 2012 i 751 el 2013. Han mort 2 persones el 2011, 3 el 2012 i 2 el 2013. El grup d'atenció a les víctimes dels Mossos d'Esquadra fa 829 seguiments a víctimes. Aquests inclouen trucades regularment, visites i assessorament. Les dones d'entre 65 i 79 anys d'edat són el grup més "victimitzat". Els casos més freqüents són els maltractaments "que no causen lesions" com rebre "cops, empentes, vexacions o humiliacions" i que "no poden tenir la consideració de lesió". La segona categoria més registrada és quan es produeix el maltractament "físic o psíquic".

La lluita per detectar ancians maltractats ha sumat recentment els ulls dels agents dels Mossos ?d'Esquadra, que ara reben "formació" i se'ls "sensibilitza" perquè estiguin atents si perceben, mentre fan un dels seus serveis, que una persona gran pot estar sent maltractada. A banda dels policies, el Departament d'Interior també habilita un web on s'indica als ciutadans com han d'actuar si sospiten que algú pot ser una víctima d'aquesta violència.