Dues empreses gironines que tenen contractes amb la Generalitat i en reben diners van fer ingressos a dues societats mercantils de Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironès Riera, entre els anys 2004 i 2012. Es tracta de Famguega S.L., amb seu a Begur, i de GBI Serveis S.A., de Lloret de Mar, aquesta darrera present en el sumari obert per la investigació de suposades irregularitats del diputat de CiU i exalcalde d'aquest municipi, Xavier Crespo.

El nom de les dues companyies gironines que van fer pagaments al fill gran de l'expresident de la Generalitat apareix en les 22 pàgines de l'acte amb què el jutge Pablo Ruz imputa per blanqueig de capitals l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola.

El llistat d'empreses que van abonar "imports superiors als 200.000 euros" a dues societats mercantils del matrimoni -ara divorciat- inclou quinze noms més. Aquests són Ascot Inversions S.L., Cementos Esfera S.A., Cons. Materiales y Pavimentos Immobiliarios S.L., Copisa Constructora Pirinenca S.A., Grupo Isolux Corsan S.A., Life Mataró S.L., New-Piave Sis S.L., Novensauro Inmobles S.L., Simper Office S.L., Bulk Mines and Minerals S.L.U., Copisa Proyectos i Mant. Industrials S.A.U, Emte S.A., Inverama S.L., Isolux Ingeniería S.A. i Trade Management Consulting S.L, a més de les esmentades Famguega S.L., GBI Serveis S.A.

L'empresari Gustavo Buesa Ibáñez presideix aquesta última, amb domicili social a Lloret de Mar i responsable de la gestió de diversos abocadors gironins, així com també de nombrosos serveis municipals de neteja viària i recollida d'escombraries. Entre els seus clients més importants, quant a volum de facturació, hi ha l'Ajuntament de Lloret. La totalitat de les accions de GBI Serveis S.A. són propietat d'una companyia domiciliada als Països Baixos, el propietari de la qual és Buesa. Segons informava el diari econòmic Expansión el 2004, Buesa va comprar per 5 milions d'euros els actius de l'empresa RWE a Espanya de recollida de residus urbans i gestió d'abocadors, que va rebatejar com a GBI Serveis.

Pel que fa a Famguega S.L., treballa en l'àmbit de l'adquisició, la tinença i l'administració de valors mobiliaris, així com de qualsevol tipus de títols i actius financers. Tot i que el seu primer domicili social estava fixat a Sant Cugat del Vallès, el 2006 es va registrar a Begur.

En el seu acte, el magistrat de l'Audiència Nacional Pablo Ruz assenyala que dues de les societats mercantils del primogènit de Pujol i de la seva exdona van rebre entre els anys 2004 i 2012 "imputacions" (ingressos) "per imports superiors als 200.000 euros" d'"empreses que directament o indirectament declaren ingressos procedents de diferents organismes públics de Catalunya". Entre les quals hi ha les dues firmes de Lloret i de Begur.

Investigació oberta

Les societats de l'exmatrimoni que estan essent investigades -segons informava ahir el diari El País-, Iniciatives, Màrqueting i Inversions SL i Project Màrketing CAT SL, van tenir ingressos de 7,92 i 6,04 milions, respectivament, al llarg d'aquests anys. Totes dues figuren al Registre Mercantil com a "intermediàries del comerç de productes diversos". Els saldos dels comptes bancaris de Jordi Pujol Ferrusola i Mercè Gironès i de les seves societats van créixer de 106.796 euros el 2008 fins a 12,21 milions el 2012, segons les dades que l'Agèn?cia Tributària ha enviat al jutgee.

El magistrat ha ordenat als agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal que prenguin declaració als representants d'aquestes empreses i "en tot cas a les persones que van gestionar la prestació dels serveis referits", perquè li enviïn un informe amb el resultat d'aquestes indagacions.