El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, intervindrà demà al Congrés en el debat sobre la proposició del Parlament de Catalunya per traspassar a la Generalitat la competència per celebrar referèndums. La secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal, ho va anunciar ahir i va remarcar que Rajoy"defensarà que la sobirania espanyola no és una qüestió de sigles o d'un partit sinó que és de tots els espa?nyols i no es pot trossejar ni negociar ni repartir". D'aquesta manera Cospedal va esvair el dubte sobre el responsable del Govern espanyol que defensarà el no a la petició del Parlament de Catalunya.

Malgrat que el resultat no serà cap sorpresa perquè la posició de PP i PSOE garanteixen un "no" rotund a la petició catalana, encara no se sap si Mariano Rajoy optarà per intervenir en aquest ple monogràfic de demà sobre la consulta, tot i que l'Executiu té garantit que la seva posició quedarà clara des del minut u.

El debat començarà amb la lectura per part del secretari primer de la Mesa del Congrés, Ignacio Gil Lázaro, de l'escrit que l'Executiu va remetre al Congrés per fixar la seva posició -ja ben coneguda- davant aquesta iniciativa. Per al Govern la consulta convocada per al 9 de novembre per la Generalitat no té cabuda en la Constitució i seria "merament especulativa".

"Ni aquest Govern, ni les Corts Generals, ni el Parlament de Catalunya poden legítimament privar de manera unilateral al conjunt del poble espanyol, únic titular de la sobirania, del seu dret a decidir sobre el seu futur col·lectiu", recalca l'escrit, que coincideix en aquells arguments amb la recent sentència del Tribunal Constitucional.

Ara falta saber si per defensar aquest criteri s'escoltarà en el debat la veu de Rajoy, qui sí assistirà al ple i pot intervenir quan vulgui, o si serà la número dos de l'Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, o algun altre membre del Govern qui assumeixi aquest paper protagonista.

Els tres representants del parlament català que demanaran la competència per convocar una eventual consulta hi acudeixen amb la intenció de fer "pedagogia" en positiu i no caure en "retrets". CiU, ERC i ICV es basaran també en la sentència del TC per ressaltar que el rebuig a la consulta és polític i no jurídic. ERC vol recordar a PP i PSOE que la consulta no és una aventura del president Mas, sinó el mandat del poble català que va donar una aclaparadora majoria als partits que portaven en el seu programa electoral l'esmentada convocatòria.

Crítics amb Artur Mas

Qui segur que no assistirà demà al Congrés serà el president de la Generalitat. Artur Mas, al contrari del que va fer en el seu moment el lehendakari Juan José Ibarretxe, ha delegat en dos membres del seu Govern -el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí-, la responsabilitat d'assistir en directe al debat des de la tribuna d'invitats, des d'on escoltaran els tres representants del parlament català.

La presidenta del PPC, Alícia Sànchez-Camacho, va criticar ahir aquesta absència d'Artur Mas en el debat del Congrés perquè, segons va dir, el Govern espanyol presentarà propostes de millora de l'autogovern, finançament, infraestructures i ajuts a les persones, entre altres. A més, la popular va assegurar que al Congrés hi haurà més diputats catalans que votaran en contra que a favor del traspàs de la competència per convocar la consulta a la institució catalana. Segons la líder popular, hi haurà 25 diputats catalans que votaran en contra del traspàs de poders a la Generalitat per convocar referèndums i 22 ho faran a favor. La presidenta popular tampoc va concretar si en el debat intervindrà o no Mariano Rajoy.

En una entrevista al canal 3/24, Sànchez-Camacho va acusar Mas de ser el primer president de la Generalitat que fomenta l'"incompliment de les lleis", en referència a la consulta, i ha afegit que el que està fent és "adequar la legalitat als seus interessos". La líder dels populars catalans també va criticar durament l'ANC i la seva presidenta, Carme Forcadell, que "està marcant" la línia del Govern català i "establint objectius antidemocràtics" i "substituint" els partits polítics.

Per la seva banda, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, considera que "la deriva" sobiranista del president de la Generalitat, Artur Mas, pot acabar en "una frustració col·lectiva quan es demostri que és un camí sense sortida".

En una entrevista que publicava ahir La Razón, García-Margallo es mostrava convençut que, si la consulta sobiranista és declarada inconstitucional, Artur Mas no traspassarà la línia de portar-la a terme, i afirmava que "cap polític pot privar un català del seu dret a ser espanyol". El ministre calcula que la secessió de Catalunya suposaria un deteriorament del 20 per cent en el benestar dels catalans.