El president del Govern, Mariano Rajoy, va confiar ahir que avui hi hagi al Congrés un debat "clarificador" sobre la petició de Catalunya de convocar un referèndum i va subratllar que el que pretén el president de la Generalitat, Artur Mas, és "un contracte d'adhesió". "No té sentit pretendre ser petits en un procés d'integració mundial com el que vivim". Rajoy responia així a una de les preguntes formulades pel portaveu de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF). El president del Govern espanyol es va mostrar partidari de trobar una solució satisfactòria per a tothom a través del diàleg i dins de la llei però no va deixar de sorprendre's perquè invoquin el diàleg, les persones que van emprendre una actuació unilateral que van donar a conèixer als mitjans de comunicació sense comptar en cap moment previ amb el Govern ni amb el Congrés. Rajoy va exalçar els llaços culturals i fins i tot de sang que uneixen els catalans amb la resta d'espanyols, i va posar èmfasi en tot allò que uneix el conjunt d'espanyols des de fa més de 500 anys. "Espero que es pugui trobar una solució dialogada satisfactòria i no improvisada" per a les dues parts, va declarar Rajoy menys de 24 hores abans que el Congrés dels Diputats debati i gairebé amb tota probabilitat rebutgi la proposta del Parlament per reclamar al Govern i a les Corts generals la delegació de la competència per poder celebrar la consulta independentista fixada per al 9 de novembre.

Rajoy, que en cap moment va citar Mas, va ironitzar sobre la decisió adoptada pel president català de convocar un referèndum i de fixar, a més a més la data i les preguntes. "El que pretén és un contracte d'adhesió", va subratllar, "hem de dir que sí?". Va prosseguir d'aquesta manera abans d'expressar la seva confiança que el debat d'avui sigui "clarificador" i posi sobre la taula el fet que Espanya és la nació més antiga d'Europa i en què els seus ciutadans tenen a l'esquena , "amb encerts i amb errors" més de 500 anys de convivència.

Catalunya "ha estat molt important per a Espanya i ho seguirà sent en el futur" perquè és una terra de gent "que emprèn, que es juga els seus diners, que treballa, que s'esforça, fa coses i aporta molt al PIB nacional", va afegir Rajoy.

L'agenda

Sense confirmació oficial del Govern, es dóna per fet que Rajoy demanarà la paraula en algun moment del debat per deixar clara la posició de l'Executiu, que -en sintonia amb la recent sentència del Tribunal Constitucional- manté que la consulta no té cabuda a la Carta Magna. Aquest és el primer argument que s'escoltarà en el ple, ja que el debat començarà amb la lectura de l'escrit que l'Executiu va remetre al Congrés per fixar la seva posició, en el qual ja va qualificar la consulta de "merament especulativa". No serà la primera vegada que el Govern advoqui per una solució dialogada: "Jo sincerament espero que sí. No m'he imaginat una altra cosa i jo crec que cal parlar", va dir Rajoy.

"Diàleg i reforma de la Constitució" és el que el PSOE oferirà en el debat a través del seu secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ja ha confirmat que respondrà directament a la petició dels nacionalistes i ho farà de forma autònoma perquè asseguren que no existeix en això un front comú amb el Govern del PP. En qualsevol cas, els primers a parlar després de la lectura de l'escrit del Govern seran els representants del Parlament -Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA)-, en aquest cas per defensar la legalitat de la consulta i des de la convicció que un "no dialogant" com el que volen PP i PSOE "és un no i punt". No hi serà Mas per donar suport a aquest argument, perquè ha delegat el paper d'assistir al debat a la tribuna d'invitats a dos de membres del seu Govern: el conseller de la Presidència, Francesc Homs (CDC), i el d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí (UDC). A més, s'espera l'assistència al debat dels principals portaveus polítics a Catalunya, des d'Albert Rivera, de Ciutadans, fins a una delegació del PP català encapçalada per la seva presidenta, Alicia Sánchez Camacho. Finalment, no hi podrà ser el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que ha hagut de suspendre la seva agenda per prescripció mèdica, i en el seu lloc serà amb tota probabilitat a la tribuna el diputat Miquel Iceta, al costat del portaveu al Parlament de Catalunya, Maurici Lucena.

Tots ells escoltaran també els arguments dels grups que al Congrés donen suport a la proposició del Parlament de Catalunya, com CiU o Esquerra Plural.