El Parlament va iniciar ahir la tramitació d'una llei que crea tres impostos mediambientals, un sobre l'emissió d'òxids de nitrogen per l'aviació comercial, un altre sobre la producció termonuclear d'energia elèctrica i el tercer grava les emissions de gasos i partícules contaminants. El projecte de Llei de Creació d'Impostos Ambientals, que va ser aprovat pel Govern, va superar el debat a la totalitat al Parlament en ser desestimada per part del ple l'única esmena a la totalitat que havia presentat el grup del PPC. En canvi, el ple no va acceptar la presa en consideració d'una proposició de llei presentada per ICV-EUiA en què es preconitzava implantar altres dos nous impostos mediambientals: un sobre les emissions en l'atmosfera de diòxid de carboni en els processos productius, i un altre sobre emissions contaminants de dos tipus de gasos -diòxid de sofre i diòxid de nitrogen- així com sobre "qualsevol compost oxigenat del sofre o nitrogen".

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va quantificar en uns 50 milions d'euros la recaptació total que aconseguirà la Generalitat amb els nous impostos, uns diners destinats, va dir, "a finançar polítiques socials". Per part d'ICV-EUiA, Josep Vendrell, va recalcar que el Parlament "té l'oportunitat d'aprovar unes mesures que ja arriben tard" per fer efectiu "el principi que qui contamina paga, i que qui contamina molt, paga encara més". "L'objectiu de la fiscalitat ecològica -va apuntar- no només és reduir els costos que comporta l'emissió de gasos o substàncies contaminants, sinó també incentivar un canvi de comportament en les indústries".

Més reaccions

En defensa de les esmenes a la totalitat del PPC, Santi Rodríguez va criticar a ICV "per voler imposar impostos a tot allò que es mou", i va recordar que a Catalunya "hi ha els impostos més elevats d'Espanya". Rodríguez va expressar la seva sospita que l'objectiu dels nous tributs no era penalitzar a qui contamina, "sinó simplement recaptar més diners per a la Generalitat". CiU va recolzar, lògicament, el projecte de llei del Govern, però en canvi va presentar una esmena a la totalitat contra la proposta d'ICV-EUiA, que el diputat Antoni Fernàndez Teixidó va justificar perquè "hi ha d'haver una prelació entre iniciativa que ve del Govern i una altra que ve de l'oposició, i no volem que això entorpeixi a la primera".

Des d'ERC, Marc Sanglas va defensar la implantació d'una fiscalitat ambiental "per ser un país modèlic pel que fa a reduir la contaminació i situar-nos a l'altura dels països europeus més moderns", i també es va mostrar d'acord amb el principi de "qui contamina paga" encara que volen "anar més enllà i eliminar la mateixa contaminació". Jordi Terrades, del PSC, va considerar que els impostos proposats eren molt limitats i es va mostrar partidari d'incrementar el seu abast, si bé va acceptar els dos textos que van ser debatuts. Per part de Ciutadans (C's), Jordi Cañas va qualificar el projecte de llei com "poc ambiciós, petit, poc valent", cosa que va dir que "és una pena" perquè "en lloc de proposar una autèntica fiscalitat verda, es conformen a presentar una cosa petita i mediocre, de vol de gallina". Des de la CUP, Quim Arrufat va apuntar que el que es proposa "no és una fiscalitat ambiental, aquesta només es toca tangencialment".