Una jutgessa d'Arenys de Mar ha imputat l'exdirector de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i expresident d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) Manuel Hernández i l'exgerent de l'ATLL Joan Compte per presumptes delictes contra els recursos naturals i el medi ambient, sobre l'ordenació del territori i per falsedat documental en la construcció de la canonada entre la dessalinitzadora de Blanes i Cardedeu l'abril del 2008 després del decret d'emergència de sequera de l'any anterior, segons va avançar el diari Ara. La canonada es va finalitzar el 2010 i no es troba en funcionament, tot i que podria fer-ho si es repeteix un episodi de sequera per garantir el subministrament a l'àrea de Barcelona.

Segons van indicar fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la construcció de la canonada va respondre a una "mesura estructural" per donar resposta a un hipotètic episodi de sequera com el del 2007, que va obligar el Govern a activar un decret d'emergència. Actualment, és una infraestructura activa i podria entrar en funcionament en cas de necessitat.

Manuel Hernández i Joan Compte, que van ocupar els càrrecs de president de l'Agència Catalana de l'Aigua i exgerent de l'ATLL, respectivament, durant el segon tripartit, estan citats a declarar a principis de maig. Segons una denúncia de dues entitats ecologistes el juny del 2010 citades per l'Ara, la canonada s'hauria construït sobre uns paratges protegits, com el riu i els estanys del Tordera, zones humides com les Llobeteres i aqüífers catalogats i fauna protegida.

La defensa

Des d'ICV, que ocupava el Departament de Medi Ambient i Habitatge aleshores, van remarcar que no es tractava d'un cas de corrupció sinó que estava relacionat amb la gestió administrativa. A més, van assenyalar que el mateix Hernández ja havia manifestat que estava disposat a col·laborar amb la justícia. Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va mostrar la seva confiança que aquest cas es pugui aclarir. "Crec que val la pena recordar que la imputació és un instrument de defensa per a la persona que és acusada. Per tant, confio en aquest cas que l'exdirector de l'Agència Catalana de l'Aigua trobi la manera d'acreditar que el que va fer es va fer ajustat a la llei", va afirmar en declaracions a Catalunya Ràdio.

Tot i això, Vila ha lamentat que, arran de l'episodi de sequera del 2007, el govern tripartit tirés endavant projectes com aquesta canonada, que va costar 80 milions d'euros i no s'ha fet servir mai.