Un 47,1% del catalans té previst votar 'sí-sí' el 9-N si finalment se celebra la consulta. Aquesta és l'opció majoritària segons els resultats del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que s'han fet públics aquest dimecres. El 'no' arriba al 19,3%, mentre que el 'sí-no' se situa en el 8,6%. Només una de cada deu persones (9,4%) encara no ha decidit què votaria. Les persones que afirmen que no tenen cap intenció de votar en aquest referèndum arriben a l'11,1%. És la primera vegada que el CEO inclou al baròmetre la pregunta que va anunciar el president de la Generalitat, Artur Mas, el passat 12 de desembre, fruit de l'acord parlamentari entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP.

El CEO ha decidit no 'cuinar' els resultats i, per tant, els percentatges es refereixen a la intenció directa de vot dels ciutadans. El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha recordat que simplement neutralitzant l'efecte de les persones que asseguren que no votaran en una consulta, el percentatge de 'sí-sí' ja superaria el 50%. "Només que féssim un recàlcul amb els que són abstencionistes segurs, el percentatge de 'sí' i de 'no' ja oscil·la a l'alça", ha explicat. Segons Argelaguet el percentatge de gent "independentista" en un eventual referèndum estaria en la mateixa línia que les enquestes anteriors, "al voltant del 56%".

Els 'abstencionistes' dels que parla Argelaguet representen l'11,1% del total de la mostra. Argelaguet ha explicat que els arguments que fan servir per explicar els motius que els portarien a abstenir-se estan més a prop del 'no' a la independència. En tot cas, com que no participarien en la votació, farien que el nivell de participació de la consulta es reduís i, per tant, que els percentatges de 'sí-sí', de 'no' i de 'sí-no' creixessin proporcionalment.

A la primera pregunta (vol que Catalunya esdevingui un Estat?), un 57,6% dels enquestats respondria que sí i un 19,3% que no. Aquest sí es transformaria en un doble sí en la segona pregunta (vol que aquest Estat sigui independent?) en un 81,8% dels casos, mentre que el 'sí-no' es quedaria amb un 14,9%.

Els votants d'ERC, CUP i CiU, els més partidaris del 'sí-sí'

Per partits, els votants d'ERC són els més partidaris del 'sí-sí'. Un 91,8% de les persones que afirmen haver votat als republicans en les darreres eleccions optarien per aquesta opció, mentre que el 'sí-no' només convenç un 2,3% dels votants d'Esquerra. Els votants independentistes de la CUP representen el 86,1% del seu electorat (un 6,6% 'sí-no'), mentre que els de CiU se situen en el 74,1%. En el cas de la federació nacionalista, un 4,8% de l'electorat triaria 'sí-no', i un 4,6% optaria pel 'no'.

PPC i C's, entre el 'no' i l'abstenció

PPC i C's són els partits que més nítidament s'oposen a la convocatòria de la consulta sobiranista. Aquesta actitud també es veu reflectida en l'opinió dels seus votants. Un 17,4% dels electors populars i un 12,7% dels de C's manifesten obertament que no participarien en un referèndum d'aquestes característiques. En tot cas, el 'no' és l'opció preferida per a la majoria. En el cas dels votants del PPC, un 75,8% es manifestaria en contra que Catalunya esdevingui un Estat, percentatge que s'incrementa fins el 76,4% en el cas de C's.

Cap de les persones que afirmen haver votat PPC o C's en les darreres eleccions faria un 'sí-sí' en cas que se celebrés la consulta, mentre que el 'sí-no' aconsegueix un 7,6% en el cas de C's i un 0,9% pel que fa al PPC.

El 'no' és majoritari al PSC

Tot i que el 'sí-no' podria incloure, entre d'altres, una sortida federal a l'encaix entre Catalunya i Espanya, els votants socialistes es decanten majoritàriament pel 'no'. Un 38,8% donaria suport a aquesta opció, molt per sobre del 21,5% que optaria pel 'sí-no' i el 12,7% que aspira a què Catalunya esdevingui un estat independent. En el cas dels votants socialistes, un 15,6% afirma que no participaria a la consulta, mentre que el 11% encara no sap què votarà o prefereix no contestar.

Els votants ecosocialistes, els més indecisos

ICV-EUiA, juntament amb UDC, són les formacions que encara no ha dit públicament per quina opció es decantarien en cas de la celebració de la consulta. Aquesta indecisió és similar a la que mostren els votants ecosocialistes. El 'sí-sí' seria majoritari entre aquest col·lectiu segons el CEO, però hi hauria un 19,1% que votarien 'no' i un 17,3% que preferien el 'sí-no'. A més, gairebé el 16% dels votants ecosocialistes asseguren que encara no han decidit quina opció prefereixen, mentre que el 8% afirma que s'abstindria.