Els membres de l'Euroregió Pirineus Mediterrània -formada per Catalunya, Balears, Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus- han signat una declaració per treballar conjuntament per la innovació. La voluntat és desenvolupar una estratègia centrada en àmbits com les TIC i la salut, el turisme, l'aigua i l'agroalimentari per tal de reforçar la cooperació econòmica en temps de crisi i desindustrialització. Representants dels quatre territoris es van reunir ahir a Tolosa per oficialitzar el traspàs de la presidència de Migdia-Pirineus a les Illes Balears. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va remarcar el compromís amb l'Euroregió i el va situar com un exemple de "l'Europa de la proximitat".

Aquest 2014 fa deu anys de la creació de l'Euroregió Pirineus Mediterrània, una unió de territoris que va néixer amb l'objectiu de promoure projectes comuns basats en la innovació, la integració social i econòmica del territori. Ara, una dècada més tard i amb la irrupció de la crisi econòmica i l'augment de l'euroescepticisme, els integrants d'aquesta organització han volgut reafirmar els compromisos amb què va néixer l'Euroregió.

El balanç

La reunió d'ahir tenia com a objectiu fer balanç dels 18 mesos de presidència de Migdia-Pirineus i també conèixer les prioritats de la nova presidència, en mans a partir d'ara de les Illes Balears. A més, també es va aprovar una declaració en favor de la innovació que compromet els territoris a desenvolupar projectes en àmbits com les TIC i la salut, l'aigua, l'agroalimentari i el turisme.

En la declaració signada pels quatre territoris es recull que en l'actual context de mundialització, crisi econòmica, desindustrialització i evolució ràpida de la recerca, la innovació "sorgeix com l'única via creïble per crear de forma sostenible avantatges comparatius pel que fa a competitivitat i creació de valor". A proposta de les Illes Balears, s'ha inclòs el turisme com un nou àmbit sectorial específic de treball, una decisió a la qual la Generalitat també ha donat suport. "Es tracta d'un sector molt potent", va assegurar el conseller de la Presidència, Francesc Homs.