El Tribunal Constitucional va considerar ahir inconstitucional el pagament d'un euro per recepta a Catalunya perquè va vulnerar les competències estatals en matèria de sanitat i, a més, va resultar "costós" per als ciutadans que es van veure obligats a pagar aquesta taxa per adquirir medicaments amb receptes. Aquesta és la primera sentència del Constitucional sobre aquesta qüestió que va generar una gran polèmica fa dos anys en plena crisi econòmica, ja que també Madrid va adoptar una mesura similar, que, igual que la de Catalunya, va ser suspesa de forma cautelar pel tribunal al cap de pocs mesos de posar-se en vigor.

Les farmàcies catalanes van deixar de cobrar l'euro per recepta el gener del 2013, quan la Generalitat, que havia recaptat 45,7 milions des de la seva implantació el mes de juny del 2012, va rebre la notificació de la suspensió cautelar de la taxa adoptada pel Tribunal Constitucional després d'admetre el recurs del Govern contra aquesta mesura.

Encara que la decisió adoptada pel Constitucional només es refereix a l'euro per recepta a Catalunya és segur que la mateixa resolució es produeixi en el recurs pendent sobre l'aplicació també d'aquesta mesura a Madrid, ja que les dues iniciatives han tingut el mateix recorregut al TC. El 29 d'abril de 2013 el Tribunal Constitucional es va pronunciar sobre la batalla de l'euro per recepta oberta per les dues comunitats contra el Govern en suspendre l'aplicació d'aquest impost també a la Comunitat de Madrid, després de fer-ho quinze dies abans a Catalunya. L'euro per recepta a Catalunya va ser aprovat el 14 de març de 2012 pel parlament català en el marc de la Llei de Mesures Fiscals, Financeres i Administratives de Catalunya, que va establir aquesta taxa autonòmica en les receptes i una altra en l'àmbit de l'administració de justícia (taxes judicials). En el cas de l'euro per recepta, l'Executiu presidit per Mariano Rajoy va considerar que la decisió de Catalunya vulnerava la normativa estatal prevista per garantir les bases de la sanitat i la legislació sobre productes farmacèutics. En la sentència dictada ahir, el TC assenyala que en matèria de sanitat, a diferència del que passa amb altres competències compartides entre l'Estat i les Comunitats Autònomes, "el règim de sosteniment econòmic forma part de la competència bàsica de l'Estat".

Les reaccions

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va recordar que l'euro per recepta es devia a la "imposició de retallades" del govern central i va assenyalar que el Govern analitzaria "amb calma" la sentència del Constitucional. Per la seva banda, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va afirmar que la Generalitat tenia "antecedents d'incompliments" de sentències, pel que va instar el president de la Generalitat Artur Mas a complir la resolució del Tribunal Constitucional que anul·lava l'euro per recepta a Catalunya.

Mentrestant, el sindicat Metges de Catalunya (MC), majoritari entre els facultatius que exerceixen en aquesta comunitat, va celebrar la decisió del TC i va demanar a la Generalitat que "indagui" noves fórmules per reduir la despesa sanitària "sense castigar ni pacients ni professionals". Segons el sindicat, la decisió de l'Alt Tribunal és una bona notícia perquè "aniquila una taxa lineal que trencava el principi d'igualtat".