Uns desconeguts han serrat una de les branques del Pi de les Tres Branques, al terme municipal de Castellar del Riu (Berguedà). Segons ha explicat a l'ACN l'alcalde, Adrià Soler, aquest matí els Mossos, que investiguen els fets, han donat que una de les branques ha aparegut serrada. Soler ha atribuït aquests fets a una "bretolada" i ha comentat que els presumptes autors no han deixat cap nota ni ningú ha reivindicat l'acció. Per l'alcalde, aquesta acció pot tenir a veure amb el procés sobiranista que està vivint Catalunya els darrers mesos. "Crec que és això perquè quan vam fer la Festa del Pi el juliol passat ens van fer unes pintades al pi", ha recordat.

Soler ha afirmat que tot apunta que els desconeguts han tallat una de les tres branques aquest dimarts a la matinada. Segons ha afegit, es tracta d'un indret molt concorregut per veïns que hi van a fer esport i ahir cap d'ells va alertar de la bretolada.

Així mateix, l'alcalde ha confirmat que aquesta tarda formalitzaran una denúncia als Mossos d'Esquadra per denunciar l'acció i que, a partir d'ara, s'intentarà conservar la branca "el màxim possible i mirar d'enganxar-la i mantenir el símbol".

El Pi de les Tres Branques, de 25 metres d'alçada, es troba situat al terme municipal de Castellar del Riu i simbolitza la unió dels tres territoris que formen els Països Catalans: Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Cada any, el tercer diumenge de juliol s'hi celebra un acte politicocultural al seu voltant i Mossèn Cinto Verdaguer li va dedicar un poema.