El Consell de l'Advocacia Catalana, el Consell de Col·legis de Procuradors de Catalunya i el Departament de Justícia han acordat aquest dimecres excloure les persones físiques i les petites empreses del pagament de la taxa judicial. L'acord, que persegueix garantir el dret a la tutela judicial efectiva, ha estat possible després de setmanes de negociacions, un cop el Tribunal Constitucional va avalar la taxa catalana. Les parts destaquen la distància entre postures que hi havia al principi de les negociacions, així com la voluntat de consens que ha fet possible el pacte. A més de ciutadans i petites empreses, demandes d'execució, reconversions i sol·licituds de concurs també quedaran exemptes.

Alhora, a petició dels operadors jurídics, el Departament de Justícia ha acordat mantenir l'aplicació d'un descompte del 25% per afavorir la presentació telemàtica de demandes. També s'ha acordat mantenir el mínim de 60 euros i el màxim de 120 euros en l'aplicació de la taxa catalana, xifra que segons els signants de l'acord queda molt lluny dels imports que suposen les taxes judicials estatals, que en alguns casos poden arribar als 10.000 euros.

El Departament de Justícia s'ha compromès a instar el govern espanyol a modificar la Llei d'Enjudiciament Civil perquè s'incloguin les taxes catalanes a la taxació de costes. Si s'aconseguís, la taxa la pagaria la persona jurídica que perdés el litigi. També s'ha compromès a demanar al Ministeri de Justícia que redueixi les seves taxes al 20% de l'import de la taxa catalana.

La taxa catalana s'aplicava i s'aplicarà doncs, en els àmbits civil i contenciós administratiu, deixant fora, com fins al moment de la suspensió, els àmbits penal i social, així com a totes aquelles persones amb dret a l'assistència jurídica gratuïta.

Finalment, i a petició expressa dels operadors jurídics, el Departament de Justícia s'ha compromès a desenvolupar una gestió més àgil en el pagament de la taxa.