El líder d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Antoni Duran i Lleida, preveu dimitir com a secretari general de CiU. Segons informava ahir El Periódico, Duran formalitzarà la seva renúncia després de la cerimònia de proclamació de Felip VI el proper 19 de juny. El líder d'UDC hauria pres la decisió perquè tem que l'aposta sobiranista d'Artur Mas portarà la federació a una desfeta electoral. També per la posició de CiU davant el tràmit successori al capdavant de la Corona: l'abstenció a la llei d'abdicació i les paraules crítiques de membres de CDC cap al futur monarca haurien "esgotat la paciència" de Duran.

Paral·lelament, Duran valora la possibilitat de deixar la presidència de la comissió d'Afers Exteriors al Congrés, tot i que mantindria la presidència del comitè de govern d'Unió i l'actual càrrec de portaveu a Madrid. De fet, segons s'ha comunicat al seu entorn més pròxim, la voluntat de Duran seria presentar-se com a candidat a la Generalitat si finalment el president Mas convoca unes eleccions plebiscitàries. La decisió del democratacristià vindria de lluny, perquè no combrega amb l'aposta sobiranista de CiU i critica l'immobilisme del PP en la qüestió sobiranista.

De moment, Duran no ha aconseguit cap gest ni concessió de l'executiu espanyol que ajudin a posar en valor el seu paper com a interlocutor, entre la majoria governant a Catalunya i a l'Estat. Per això, també va decidir demanar el relleu com a president de la part catalana de la comissió bilateral Estat-Generalitat. De fet, només hauria comptat amb el suport de l'encara líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que considera Duran "l'únic pont per reconduir el conflicte català".

El líder d'UDC ahir no es va pronunciar sobre la informació que publicava El Periódico. En canvi, la vicepresidenta del Govern i membre del comitè de govern d'Unió, Joana Ortega, va assegurar en una entrevista al 3/24 que "no hi ha cap decisió presa" al voltant de la dimissió de Duran. "No crec que es produeixi una decisió d'avui per demà", va manifestar Ortega, que va reconèixer que el líder d'UDC "hi està donant voltes". Tot i això, va explicar que es tracta "d'una reflexió" de Duran i que ja ho havia tractat amb ell des de la setmana passada. Ortega va descartar parlar de substituts i va recordar que Duran manté el compromís tant pel dret a decidir i com per la consulta del 9 de novembre.

En la mateixa línia, el president d'Unió a Girona, Joan Cañada, va afirmar ahir que la possibilitat de relleu al partit "no ha d'interferir" en la celebració de la consulta. El líder gironí va afegir que "fa temps que Duran llança idees de canvi" i va admetre que si la federació de CiU "varia a nivell nacional, també canviarà en l'àmbit de Girona". Cañada va concloure que els propers dies caldrà valorar la decisió del líder d'UDC.

Poc "sentit", des de CDC

La reflexió de Duran també es va tractar a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Així, el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va considerar que "no hi ha massa sentit" que el portaveu de CiU a Madrid sigui la persona que renuncia a la secretaria general de la federació. Rull va avançar que: "Si fos així, n'hauríem de parlar a fons i els òrgans de la direcció de CiU s'haurien de reunir per veure el nou escenari". Malgrat tot, Rull va mostrar "certa perplexitat" pel fet que la decisió de Duran s'hagi anunciat "a l'opinió pública i als socis de federació per filtració". També va qualificar de "sorpresa" que l'abstenció de CiU al Congrés per la llei d'abdicació fos "la raó més rellevant" de Duran per dimitir.