Prop de 5.000 participants i una setantena de colles. La gran jornada castellera per reivindicar el dret a decidir dels catalans va culminar ahir amb èxit després que les colles participants a l'acció Catalans want to vote, organitzada per Òmnium Cultural a vuit ciutats europees, carreguessin i descarreguessin les seves construccions. Així doncs, la Torre Eiffel de París va esdevenir un dels privilegiats escenaris des d'on la Colla Vella dels Xiquets de Valls va decidir construir el seu castell. A les dotze en punt del migdia, els castellers vallesans van alçar un 4 de 8 a l'esplanada del Camp de Mars, amb l'emblemàtica torre al fons coronant l'escena. Francesos, catalans residents a París i turistes es van apropar fins allà per admirar el castell, mentre les gralles acompanyaven l'aixecament del castell i, paral·lelament, es desplegava una pancarta amb el lema de la campanya en francès: Les catalans veulent voter.

A Brussel·les, els Castellers de Vilafranca van omplir de camises verdes, gralles i estelades la Grand-Place/Grote Mark. Els "verds" van descarregar un 5 de 7, un 3 de 8, un 4 de 8 i un 2 de 7 mentre, a la pinya, lluïen dues pancartes amb el lema de l'acte en francès i en flamenc. "Estem exercint aquella famosa pedagogia catalana: som a Brussel·les per explicar als belgues, a la comunitat francesa i a la flamenca, que existim, que som el poble català i que volem decidir sobre el nostre futur el 9 de novembre", va proclamar l'actor Sergi López, en un discurs en francès, traduït també al neerlandès.

Per la seva banda, Els Xics de Granollers van ser els encarregats de traslladar el missatge als alemanys, i ho van fer amb un cinc de set al bell mig de l'Alexandeplatz de Berlín, amb el rellotge mundial i el pirulí berlinès com a testimonis d'excepció. El protagonista de la jornada va ser l'entrenador de futbol Josep Guardiola, el padrí de l'acte, que va acceptar la invitació d'Òmnium per llegir el manifest. Guardiola va assegurar que el procés no té marxa enrere ja que "quan tanta gent demana votar se l'ha d'escoltar perquè la llei sempre s'adapta a la gent".

A Itàlia hi van actuar els Bordegassos de Vilanova i la Geltrú, que van carregar i descarregar un quatre de set a la piazza Garibaldi, al coll del Gianicolo, amb una vista única del mil·lenari centre històric de Roma. Igual d'èpic va ser l'acte celebrat a Londres, on la Colla Joves Xiquets de Valls hi va aixecar un 5 de 7 davant de l'emblemàtica Tower Bridge. I d'una capital a una altra, Lisboa, on a les 11 del matí, hora portuguesa, els Borinots de Sants van començar la seva actuació a la Torre de Belém, un dels punts més emblemàtics de la ciutat. Sota l'atenta mirada de turistes i curiosos, també vinguts des de Catalunya, els Borinots van carregar i descarregar el 3 de 8, que va culminar amb un fort aplaudiment de tots els presents. També va causar admiració la jornada castellera de Ginebra, ciutat suïssa on els Xiquets de Reus hi van aixecar també un 5 de 7 a la plaça de les Nacions, seu de nombrosos organismes internacionals com ara l'Organització de les Nacions Unides.

Actes a Catalunya

Les activitats castelleres no només van tenir lloc als països europeus. Així doncs, a Catalunya les actuacions es van difondre a una cinquantena de poblacions, mentre que l'acte central de la jornada va tenir lloc a la plaça Gaudí de Barcelona, davant la Sagrada Família, on la Colla amfitriona, els Castellers de Sagrada Família, hi van alçar un 3 de 7.