El president d'ERC, Oriol Junqueras, està "absolutament disposat" a entrar al Govern si d'aquesta manera contribueix a "culminar el procés" cap a la independència. En una entrevista a l'ACN, Junqueras deixa clar que no ha rebut una oferta concreta per incorporar-se a l'executiu més enllà de les genèriques proclames que rep de CiU. En tot cas, el líder republicà avisa la federació que si ERC hi acabés entrant seria perquè existeix un acord en "tots" els temes i, per tant, CiU hauria de renunciar a buscar "socis alternatius" com els que ha trobat en el projecte de BCN World. Pel que fa als pressupostos del 2015, la predisposició d'ERC per aprovar-los dependrà de l'actitud de CiU amb la consulta del 9-N.

"Si per culminar el procés l'actual partit majoritari necessita concentració, concentrem-nos", explica el líder republicà, que no té sobre la taula cap proposició concreta perquè ERC s'incorpori a l'executiu. Esquerra està disposada a fer el pas sempre que quedi clar el full de ruta a seguir. Això, segons Junqueras, té a veure amb la destinació final (independència) i la via per aconseguir-la (consulta el 9 de novembre), però també amb la manera com s'organitza el Govern. "Quan formes part d'un govern tothom vota el mateix. Per tant, no pot ser que quan CiU vol aprovar una cosa i no té el suport d'ERC la vagi a pactar amb PSC i PPC", subratlla.

No és la primera vegada que Junqueras critica públicament els acords als que la federació nacionalista ha arribat amb socialistes i populars (externalització del departament comercial de TV3) o amb socialistes en solitari (BCN World). Una qüestió que no es podria repetir en el futur si ERC acabés incorporant-se a l'executiu català: "si estàs en un govern vol dir que estàs d'acord amb tot i quan el soci et diu que no ho veu clar, no te'n vas a pactar amb uns altres". "No es pot anar a buscar socis alternatius cada vegada que et convé", insisteix Junqueras, que està convençut que CiU també és "conscient" d'aquesta qüestió.

El president d'ERC posa les mateixes condicions en cas que el Govern concentrés a més partits, per exemple a tots els que defensen la consulta del 9-N. "Un govern de concentració implica que els membres del govern no se'n van a buscar socis alternatius per aprovar coses que els socis de govern no volen", recalca.

Des de les eleccions europees han tornat els cants de sirena de CiU, però els republicans no han rebut cap oferta formal. "A mi no m'han dit mai de quina manera ho hauríem de fer ni de quines àrees concretes ens podríem ocupar", explica. "No m'han dit mai que per convocar el referèndum posin com a condició que entrem al Govern", insisteix un Junqueras que, en cas que rebés una pressió d'aquest tipus la "valoraria".

El principal objectiu pel líder d'Esquerra és la independència de Catalunya i la via ideal per aconseguir-la la consulta del 9-N. "El referèndum és el que genera més consens en la societat catalana i és la via més fàcil d'entendre per a la comunitat internacional. Per què hauríem d'especular sobre alternatives a la millor de les alternatives?", es pregunta. És per això que els republicans no renunciaran "en cap cas" a la convocatòria del referèndum el proper 9 de novembre, tal com van pactar CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP.

Convençut com està que "tothom" complirà amb el compromís adquirit el passat 12 de desembre -hi hagi o no un govern de concentració amb dos, tres o quatre partits-, el president d'ERC assumeix que el proper 9 de novembre hi haurà urnes en les que els catalans dipositaran el seu vot per decidir lliurement si volen o no constituir un estat independent (Junqueras només contempla una victòria abassegadora del 'Sí-Sí'). "Oi que hi ha un compromís per fer el referèndum el 9-N? Que tothom compleixi els seus compromisos", sentencia.

De fet, de l'actitud de CiU en la gestió de la consulta dependrà la predisposició d'ERC a negociar els pressupostos del 2015, que ja comencen a planificar-se des de l'executiu. "Absolutament sí", és la resposta de Junqueras quan se li pregunta per aquesta qüestió. "No participarem de l'elaboració d'un pressupost que no comporti simultàniament la garantia que estem fent tot el necessari per portar el país a la independència", garanteix. "O hi ha un camí molt clar, molt compromès i es compleixen els pactes o nosaltres no participarem d'una gestió que seria impossible" conclou.

Nou model de finançament

Un altre aspecte important de l'actualitat és la negociació del nou model de finançament, que encara no ha començat i que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, no preveu que assoleixi cap acord per poder disposar d'aquest nou model el 2015. "Catalunya no tindrà el finançament que necessita i es mereix fins que sigui un país independent", subratlla Junqueras. El líder republicà insta l'executiu a centrar-se en fer tot el possible per aconseguir la independència, "una causa de justícia i necessitat" i deixar de banda qualsevol negociació sobre un model de finançament que continuarà sent "injust".

"El govern espanyol no ha complert mai els pactes. Ni amb l'Estatut del 1979, ni amb el del 2006, ni amb el finançament ni amb les infraestructures. Quan algú no ha complert mai, quina confiança es mereix?", opina. Algú es creu que el govern espanyol millorarà el finançament de Catalunya sense buscar paral·lelament tants mecanismes com li siguin necessaris per retallar aquest finançament?", afegeix.