Sembla que cada dia ens hagi de portar una barbàrie pitjor que la de la jornada anterior. Ara bé, la de l'assassinat en massa encarnat per l'avió de Malaysia Airlines supera els pitjors presagis.

No és cap consol poder afirmar que ja havia destacat la naturalesa monstruosa de les bèsties comunistes prorusses que s'han apoderat d'una part de l'Estat ucraïnès.

També en vaig destacar les comparacions que es podien fer, guardant les distàncies, amb el que passa a casa nostra, així com la visible barreja de silencis i de mentides, tot per incomoditat, que el tema genera en els mitjans governamentals i progovernamentals catalans.

Ahir mateix es constatà. Fins a la matinada vaig estar veient les informacions que en donaven les millors i més serioses TV del món: BBC, Deutsche Welle, Rai, France 24, CNN, etcètera. No tenien res a veure amb la informació que ahir al matí efectuà Nicolás Valle de TV3. És el mateix periodista que ja es va caracteritzar per la seva gran "comprensió" respecte al-Gaddafi.

Ningú sap amb detall com va anar. Però a hores d'ara només es pot assenyalar els separatistes. Ho han fet oficialment els Estats Units i Gran Bretanya. També ho indiquen els fets materials previs i els propis del fet, així com les actuacions posteriors. No tinc cap dubte que tot es precisarà, amb totes les circumstàncies agreujants. S'ha de fer segons el nostre dret, precisant les responsabilitats individuals. No pas a la soviètica o a la nazi, cercant-ne de col·lectives i aproximades.

D'entrada no es tracta d'un trist dany col·lateral causat per un conflicte armat, sinó d'una acció premeditada i deliberada que requerí un alt grau de capacitat i preparació. No es va usar un míssil portàtil del tipus Stinger, que pot ser emprar per dues persones, i eventualment una. Un míssil Stinger no pot arribar a l'altura a què volava l'avió. Tot indica que es va usar un míssil guiat per radar rus tipus BUK ("faig" en rus, un faig com els de la fageda d'En Jordà). Ha de ser usat per personal molt entrenat, militar. Qui pot usar un BUK té capacitat més que sobrada per distingir un avió de línia d'un militar. De fet, qualsevol pot. Per tant, va ser deliberat. Com havien estat deliberades les caigudes de tres avions i un helicòpter del govern legal ucraïnès provocades per coets independentistes en el carrer mes. No va ser cap represàlia perquè els independentistes no tenen ni usen avions o helicòpters.

La BBC va publicar ahir una filmació del vehicle rus autopropulsat llançadors dels BUK -però muntat sobre un camió per desplaçar-se més veloçment, cosa que feia- dirigint-se vers la frontera russa. Ho vaig veure amb el meus propis ulls i les mes orelles van sentir la informació. Aquesta indicà que se li apreciava la manca d'un dels seus míssils, quan, en efecte, sempre són visibles en la seva totalitat.

Els serveis d'informació ucraïnesos també van difondre un vídeo amb presumptes gravacions de separatistes admetent la seva responsabilitat. Tanmateix, respecte a aquest món, cal ser prudent. El que sigui ja es veurà. Avui hi ha mitjans per saber-ho gairebé tot.

Hi una infinitat més de proves i d'indicis. Entre aquests darrers destaca el fet que els independentistes han impedit durant més de 20 hores que ningú s'acostés a les restes de l'avió. Després només ho van deixar fer durant 75 minuts, i encara: sota vigilància de milicians armats que solament els deixaren cercar cadàvers. Les restes de l'avió eren una prova clau, ara contaminada, com diuen els policies. Però segur que romandran proves suficients per treure'n l'entrellat. Els independentistes ho faran difícil però no pas impossible.

Caldrà sempre tenir present que no estem davant un "accident" sinó d'un crim deliberat situat en el marc de la voluntat del poder rus, d'un tipus molt continuador del soviètic, de negar a Ucraïna el seu dret a integrar-se al món democràtic i a la Unió Europea.

Quant al que fa a Catalunya, si us plau, vegin com tracta el tema Nicolás Valle i els seus. Després, comparin-ho amb el que diuen els grans mitjans lliures europeus. Pot ajudar a entendre més coses. Ànims i gràcies. Exercir el dret a saber i a pensar lliurement sempre és bo.