El PSC va fer pinya entorn del seu nou líder, Miquel Iceta, ratificat per unanimitat en un congrés extraordinari en què els socialistes catalans van redoblar la seva aposta, juntament amb el PSOE, per la reforma federal com "l'única sortida" enfront dels que volen "trencar Espanya".

El congrés del PSC, celebrat ahir al recinte firal de La Farga de l'Hospitalet, va ser atípic perquè en quatre hores es va elegir el seu nou primer secretari -prèviament havía passat per unes primàries-, es va votar la nova executiva i es va acollir el primer discurs a Catalunya de Pedro Sánchez com a nou líder del PSOE, qui va advocar per deixar enrere els "retrets" entre Mariano Rajoy i Artur Mas perquè és "temps de negociació i reforma constitucional".

Però mentre Sánchez no va citar ni una sola vegada la consulta sobiranista convocada a Catalunya per al 9 de novembre, Iceta, en un to mitinguer com feia temps que no es veia en un conclave del PSC, va recordar que "no hi haurà solució -a Catalunya- que no passi per les urnes", encara que la consulta que el PSC defensa haurà de ser sempre "legal i acordada" amb l'Estat.

"No enganyem a la gent i ?di?guem que farem coses que no són possibles", va subratllar Iceta en al·lusió al president català i líder de CiU, Artur Mas -amb el qual mantindrà una reunió "discreta" en els pròxims dies-, mentre va criticar el PP pel seu immobilisme.

Precisament i de forma insòlita, els representants de CiU (Lluís Corominas) i del PP (Enric Millo) convidats al congrés van ser xiulats per bona part dels delegats.

La nova executiva

En clau interna, Iceta va llançar també un clar missatge d'unitat en afirmar que "en el PSC no sobra ningú, sinó que hi falta molta gent", i ha promès treballar per "recuperar als que se n'han anat" i acostar "els que s'han allunyat".

La nova executiva del PSC, avalada pel 86% dels delegats, compta amb 45 persones i tenen com a matís més destacat el pes del municipalisme a un any de les eleccions locals, ja que la Secretaria de Política Municipal, dirigida per Antoni Fogué, compta amb fins a vuit adjunts, líders territorials i candidats locals.

A més, la nova secretària d'Organització, Assumpte Escarp, és la mà dreta de l'alcaldable a Barcelona, Jaume Collboni, en una direcció que també recull sectors afins o ben acceptats pels crítics, com Àngel Ros (president), Núria Parlon (viceprimer secretària) o Daniel Font (secretari d'Innovació Política). Això no obstant, Marina Geli ha quedat fora.

Altres veus del partit

De la seva banda, el secretari general electe del PSOE, Pedro Sán?chez, va reivindicar la reforma federal de la Constitució, per al que compta amb el PSC. A més, va instar a Rajoy i Mas a deixar-se de "retrets" perquè és "temps de negociació i reforma constitucional".

En nom de la transparència i la regeneració democràtica, Sánchez, amb Carme Chacón entre els assistents a l'acte, va reafirmar també a celebrar unes primàries "obertes" per escollir candidat a La Moncloa.

També va rebutjar que el seu partit aposti "a Espanya i a Europa" per una "gran coalició", una aliança entre populars i socialistes, cosa que va rebre una forta ovació de la militància.

Pel seu costat, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va ser l'última a intervenir, abans de la clausura d'Iceta, i va reclamar a Rajoy i Mas que "s'escoltin" i recolzin la convocatòria "immediata" de la comissió del Congrés per a la reforma constitucional, i que ho facin "com més aviat millor" per salvaguardar la convivència.

Després de recordar que "Espanya no s'entén sense Catalunya" ni "el PSOE sense el PSC", la presidenta andalusa va cridar a preservar "el nostre model de convivència" front als que estan "enrocats" i van cap al "precipici", en al·lusió als presidents del Govern i de la Generalitat, que s'han citat pròximament per parlar sobre l'encaix de Catalunya a Espanya.

"Demano a Mas i a Rajoy que el diàleg sigui sincer, que no només es vegin i es parlin, sinó que també s'escoltin perquè si no entendrem que fan la reunió perquè no es digui que no parlen", va assegurar Díaz. Tot seguit va subratllar: "Que convoquin ja la comissió constitucional, de forma immediata, perquè és imprescindible per a la reforma de la Constitució, i que ho facin ja, com més aviat millor (...) que abandonin els seus interessos electoralistes a Catalunya i a Espanya".

Díaz va defensar que els socialistes tenen un "projecte propi" per "lluitar contra tota la desigualtat" i va remarcar que és important tenir un partit "unit" per generar "confiança" en la ciutadania.

En aquest sentit, la líder andalusa va assegurar que Iceta és un home "valent i intel·ligent" que "agafa el timó en un moment que no és fàcil" però que possibilitarà que tot el socialisme defensi el federalisme. També va demanar a tots els partits d'esquerres que ataquen el partit socialista que no "s'equivoquin" d'adversari perquè aquest és "tota la dreta".