L'expresident català Jordi Pujol va confessar ahir que ha ocultat durant 30 anys que tenia diners a l'estranger sense regularitzar. Pujol va anunciar que la seva família ha regularitzat "aquests últims dies" uns fons a l'estranger relacionats amb l'herència del seu pare, i ha demanat "perdó" per l'"error" comès en la gestió d'aquest llegat, que, segons ell, ha "contaminat" els seus set fills i la seva dona.

Pujol va difondre un comunicat en el qual es defensa de les informacions publicades sobre suposades irregularitats comeses per la seva família i en què expressa el seu compromís a comparèixer davant instàncies tributàries i judicials per aclarir els fets.

En la nota, Jordi Pujol afirma que membres de la seva família, sense concretar qui, han regularitzat en aquests "últims dies" una herència del seu pare ubicada a l'estranger i de la qual no dóna xifres. L'expresident explica que el seu pare, Florenci Pujol, va disposar com a última voluntat que unes quantitats de diners ubicades a l'estranger, que no estaven regularitzades quan va morir al setembre del 1980, fossin destinades als set fills i a la dona de Jordi Pujol.

La raó és que el seu pare considerava "errònia" i "incerta" la seva decisió de fer carrera política en lloc de seguir en el món empresarial, segons explica Jordi Pujol.

Però la sobtada mort del seu progenitor, al cap de cinc mesos de la seva presa de possessió com a president de la Generalitat, prossegueix, el va portar a encarregar la gestió d'aquests fons a una persona de la seva màxima confiança i de la del seu pare fins a la majoria d'edat dels seus fills.

Pujol marca en el comunicat que, transferida aquesta gestió, no va voler saber "el més mínim detall" d'aquests fons, cosa que considera ara un "error original" que "va contaminar directament", assenyala, els seus set fills i la seva dona.

L'expresident subratlla que no va trobar el moment "adequat" per regularitzar aquesta herència en els últims 30 anys.

Finalment, en "els últims dies", els membres de la família Pujol han regularitzat la situació com a conseqüència del nou marc legal espanyol que incentiva el retorn de capitals a Espanya i que preveu "penalitzar extremadament" regularitzacions futures, segons assenyala la nota, que no indica cap xifra.

"Dels fets descrits i de totes les seves conseqüències sóc l'únic responsable i vull manifestar-ho de forma pública, amb el meu compromís absolut de comparèixer davant autoritats tributàries o, si és pertinent, davant institucions judicials per acreditar aquests fets i d'aquesta manera acabar amb les insinuacions i comentaris", remarca.

Pujol tanca el seu escrit admetent "dolor" pel que tot això significa per a la seva família, per a ell mateix i per a tanta gent, diu, que "es poden sentir defraudats", als quals demana "perdó". I conclou confiant que aquesta declaració "sigui reparadora en el que sigui possible del mal i d'expiació per a mi mateix".

L'oposició vol investigació

El vicesecretari del PPC, Enric Millo, el portaveu de Ciutadans (C's), Matias Alonso, i la CUP van coincidir a demanar una investigació de l'Agència Tributària.

El vicesecretari del PPC i portaveu al Parlament va constatar que la confessió de Pujol és "el reconeixement d'un engany a tots els catalans que ha durat massa temps". Segons la seva opinió, les explicacions ofertes "són confuses" i ha mostrat la seva confiança en les investigacions que Hisenda porti a terme perquè considera "del tot necessari que s'aclareixi quin és l'origen i la data dels fons, així com la seva evolució durant els últims 30 anys".

Millo va recordar que CiU i els seus dirigents sempre han atribuït a "campanyes de difamació" les informacions que ja apuntaven que la família Pujol tenia diners a l'estranger, "no estaria de més que, per responsabilitat, demanin disculpes als catalans".

"Em pregunto -va afegir- si d'altres afirmacions que fan ara amb asseveració, s'acabarà també demostrant que són mentides interessades, com que Espanya ens roba, si ens separem d'Espanya no sortirem d'Europa, que serem més rics o que no sortirem de l'euro".

Per al portaveu de C's la confessió de Pujol no és espontània, "sinó fruit de les pressions judicials als seus fills" i va considerar que aquesta confessió "no justifica el recent tràfec de diners cap a Andorra, ni la fortuna que s'endevina a diversos paradisos fiscals i en milionàries inversions a l'estranger".

Alonso va subratllar que, onze anys després de deixar el càrrec, l'expresident català "ha trobat temps suficient per regularitzar la suposada herència que justificaria la coneguda disponibilitat de fons en paradisos fiscals".

El portaveu de C's va expressar la seva confiança en què "tant l'Agència Tributària com la justícia" emprendran les accions necessàries sobre aquests fets "perquè es depurin totes les responsabilitats".

La CUP va criticar que l'expresident català anunciés que "s'ha regularitzat el frau d'acord amb la vergonyant i privilegiada amnistia fiscal decretada pel PP". Per a aquesta formació, la confessió de Pujol està vinculada a la recent dimissió d'Oriol Pujol com a secretari general de CDC i com a diputat del Parlament per la seva imputació en el cas de les ITV.