Els partits de l'oposició han reclamat avui a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol que doni explicacions en seu parlamentària sobre els seus fons a l'estranger, però, per si el fundador de CDC no acudeix de motu propi, també preparen mecanismes per forçar-lo a acudir a la Cambra.

El PPC ja ha entrat en el registre del Parlament una proposta de creació d'una comissió d'investigació específica sobre el cas de Jordi Pujol, a l'hora que Ciutadans ha iniciat els tràmits per sol·licitar una compareixença de l'expresident català.

Segons fonts parlamentàries, els populars sondegen a la resta de grups de la Cambra, alguns dels quals són receptius davant la proposta d'una comissió d'investigació, tot i que encara no s'han sumat formalment.

El PP necessita un altre grup per portar la proposta de comissió d'investigació al ple del Parlament, encara que la majoria de CiU i ERC podrien avortar aquesta via.

De fet, ERC ja ha rebutjat avui públicament la proposta del PPC, encara que ha demanat a CDC "que faci neteja" dins de la seva formació per acabar amb casos com el que implica a l'expresident català Jordi Pujol i ha demanat al Govern que li retirin "totes les prerrogatives" presidencials.

Existeix una altra via que no requereix passar pel ple i que implica el suport mínim de tres grups parlamentaris, però, segons fonts parlamentàries, no es podria aplicar en aquesta ocasió perquè sol pot fer-se amb aquest mecanisme un cop l'any i el cartutx es va gastar recentment amb la creació de la comissió d'investigació del cas d'Spanair, impulsada per Ciutadans.

En aquest context, una altra de les vies que s'estudia és reclamar una compareixença parlamentària de Jordi Pujol perquè doni explicacions.

En aquest sentit, Ciutadans impulsa la convocatòria d'una Junta de Portaveus extraordinària aquesta setmana per demanar la compareixença immediata de Jordi Pujol, una proposta que té el suport del PPC.

Segons fonts parlamentàries, el suport d'aquests dos grups és suficient perquè la Mesa del Parlament, que es reuneix demà, convoqui una Junta de Portaveus extraordinària -no hi ha cap ordinària aquesta setmana- per abordar una eventual compareixença de Jordi Pujol.

Ciutadans urgeix a una Junta de Portaveus aquesta setmana perquè desitja que la compareixença de Pujol es produeixi a la Diputació Permanent -que arrenca l'1 d'agost-, però podria ser que els representants de CiU i ERC finalment la situïn a l'agenda de la Comissió d'Assumptes Institucionals durant el següent període de sessions, a partir de setembre.

El PSC no descarta impulsar mesures o recolzar les d'altres grups per forçar compareixences, però abans de donar cap pas dóna un termini al president de la Generalitat, Artur Mas, i a l'expresident Jordi Pujol perquè sol·licitin ells mateixos acudir a la Cambra catalana.

En la mateixa línia, ICV-EUiA ha remarcat que si l'expresident de la Generalitat no decideix acudir al Parlament de motu propi se sumarà a una petició de compareixença.