El conseller de Territori i Sostenibiltat i dirigent de CDC, Santi Vila, va afirmar que el comportament de l'expresident Jordi Pujol, ocultant un compte corrent a Andorra, "és inadmissible i reprovable". Considera que resulta especialment "xocant" per tractar-se d'algú que sempre incorporava als seus discursos "una reflexió ètica i moralitzant". Per això, Vila creu que era "exagerada segons quin tipus d'idealització" de l'expresident i espera que d'aquest cas se n'extregui la lliçó "de no idealitzar més cap tipus de lideratge", sobretot els més "messiànics", va remarcar. "Ens hauríem d'acostumar, com fan els grans països europeus a tenir polítics més discrets", va raonar.

Per la seva part, el nou Comitè de Direcció de CDC amb Josep Rull al capdavant es va reunir a la seu del partit per abordar decisions que "en les pròximes hores" donarà a conèixer sobre l'expresident català i president fundador del partit, Jordi Pujol.

Vila va admetre que la revelació de l'expresident Pujol és una notícia "molt negativa" per "la confiança i per l'ànim col·lectiu del país". Per al conseller de Territori, la primera lliçó que s'ha d'extreure d'aquest cas és la de "no idealitzar cap lideratge". En especial, "quan és molt messiànic". "Ens hauríem d'acostumar", com passa "als grans països europeus", a comptar amb polítics "més discrets" que "identifiquen els problemes i els solucionen", va recomanar.

Va reconèixer però que mantenir aquesta relació més freda amb els dirigents "és molt poc llatí" perquè aquí es tendeix "a idealitzar el polític i a sobredimensionar les seves capacitats de resoldre problemes". El conseller considera que toca reflexionar que potser era "exagerada segons quin tipus d'idealització" i, al mateix temps, també hauríem de ser "continguts" des del punt de vista "de les reprovacions". Per Santi Vila, és evident que són fets "molt greus" que s'aniran coneixent "millor" al llarg de les properes setmanes, que poden tenir "tot tipus de conseqüències".

El també dirigent de Convergència va afirmar que el que "ens colpeix més" és que Pujol es caracteritzava perquè en bona part del seus discursos hi havia un component "ètic i moral important". Va recordar que sovint feia reflexions que anaven més enllà de la política -"d'identificar problemes i resoldre'ls"- que incorporaven raonaments "moralitzants" que ara "xoquen encara més" perquè hi ha hagut "un comportament inadmissible i reprovable".

Mas-Colell ho rep com un cop

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, es va mostrar "força atònit" i "sorprès" davant la confessió de l'expresident Jordi Pujol sobre l'herència familiar no declarada. De fet, el titular d'Economia també va assegurar que la notícia ha estat "un cop" i que no s'ho esperava. El conseller creu que s'anirà rebent més informació sobre el cas Pujol pròximament.

Tanmateix, Mas-Colell va considerar que l'anunci no hauria d'afectar el procés sobre la consulta ni les negociacions sobre el finançament i va ressaltar que en aquest moment "transcendental" és "essencial mantenir una posició coherent de Govern que s'expressi" a través del president de la Generalitat, Artur Mas.

Tot i mostrar-se "sorprès" i "força atònit", el conseller d'Economia es va remetre "al que digui o pugui dir el president Mas". En aquest sentit, va assenyalar que és "vital la coherència del Govern" en aquests "moments tan crucials i on s'ha rebut aquest cop", en referència a la confessió de Pujol.

Preguntat per si la notícia hauria d'afectar el procés sobre la consulta o una negociació sobre el finançament, ha estat taxatiu: "No hauria de fer mal a res. És evident". Mas-Colell va remarcar que "hi ha set milions de catalans que el seu desenvolupament depèn d'aquestes negociacions i les que hi pugui haver no han d'estar afectades per aquest esdeveniment".

La decisió del partit

El nou Comitè de Direcció de CDC amb Josep Rull al capdavant es va reunir a la seu del partit per abordar decisions que "en les pròximes hores" donarà a conèixer sobre l'expresident català i president fundador del partit, Jordi Pujol, després de la seva confessió que va tenir fons a l'estranger.

Fonts de CDC van confirmar que aquesta reunió es va celebrar a la seu del partit ahir al matí, encara que van aclarir que la trobada es va convocar divendres passat abans de conèixer la nota emesa per Jordi Pujol en la qual confessava que la seva família havia tingut comptes a l'estranger durant 34 anys.

La reunió de la cúpula de CDC es produeix després que Josep Rull, nou número 2 del partit, hagués defensat aquest cap de setmana una "refundació" del partit i hagi convidat Jordi Pujol a reflexionar sobre si ha de comparèixer davant Convergència per donar explicacions.

A la sortida d'aquesta reunió, el conseller de Presidència de la Generalitat i vicesecretari d'Estratègia de CDC, Francesc Homs, va dir que el seu partit ha de prendre "decisions pertinents en les pròximes hores", sense concretar quines, a l'hora que va admetre un "sentiment barrejat entre tristesa i desolació" pel cas de Jordi Pujol.

A més de les prerrogatives com a expresident de la Generalitat, Jordi Pujol forma part del Consell Nacional, del Comitè Executiu Nacional en qualitat de president fundador de la formació.