La reunió d'ahir entre el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de Catalunya, Artur Mas, va servir per deixar clar que, per part de l'Estat, no es permetrà la convocatòria d'un referèndum el proper 9 de novembre. Rajoy va insistir a Mas que "la consulta és il·legal" i que, per tant, "ni es pot celebrar ni se celebrarà". Així, Rajoy no va obrir cap tipus de porta de cara al novembre i va instar a Mas a buscar una solució que no passi pel referèndum, tot posant a disposició una col·laboració "franca i lleial". Tot i això, davant el "no" rotund al referèndum, Mas va assegurar que no té un "pla B".

Durant les gairebé dues hores i mitja que va durar la trobada, que es va celebrar al Palau de la Moncloa, Rajoy i Mas van intercanviar els seus punts de vista sobre la consulta i també van tractar altres assumptes. Després de la reunió, a través d'un comunicat, Rajoy va recordar que el seu Executiu no ha mogut fitxa en la qüestió de la consulta i que es manté en la línia "del que ja han expressat sobre el tema tant el Congrés com el Tribunal Constitucional".

D'aquesta manera, el president del Govern espanyol va aprofitar la reunió per reiterar que el seu posicionament és el mateix que va comunicar públicament el 12 de desembre de l'any passat, un cop es va haver assabentat pels mitjans de comunicació de la intenció de convocar una consulta d'autodeterminació a Catalunya. A més, Rajoy va advertir ahir a Mas que la "inestabilitat política podria suposar riscos a l'incipient procés de recuperació" econòmica i va afegir que s'ha de "preservar el clima de confiança".

En l'escrit que va distribuir el gabinet de comunicació de la presidència del Govern espanyol, es va destacar que Rajoy mostra la seva disposició de mantenir una col·laboració en tots els aspectes que beneficiïn els ciutadans de Catalunya, des del "reconeixement de la seva contribució al progrés general d'Espanya".

Per la seva part, en la roda de premsa posterior a la reunió, Mas va remarcar que no té cap "pla B" i que només es planteja que es pugui votar sobre el futur de Catalunya, que és com, segons el seu parer, es trobarà una solució "estable" i "duradora" per al seu encaix a Espanya. El president de la Generalitat va afirmar que creu que ara "és clar que el conflicte està aquí" i, en aquest sentit, va opinar que "s'ha donat un pas endavant". Tot i això, va reconèixer que ahir va tornar a constatar que existeixen "visions molt diferents" en el moment d'afrontar-ho.

"Aquesta vegada, si no es fa a través de la consulta, no hi haurà una solució estable ni bona", va assegurar Mas, que va posar de manifest que si s'obstaculitza la consulta, es passarà a una altra "fase", sense concretar com seria aquesta fase, ni referir-se a l'eventualitat de convocar eleccions anticipades amb una intenció plebiscitària.

La solució no és pacte fiscal

Quan el president de Catalunya va ser preguntat pels periodistes per la reunió que havia mantingut un parell d'anys enrere amb Mariano Rajoy, centrada en el Pacte Fiscal, Artur Mas va considerar ahir que ara aquest pacte "seria tremendament positiu, però està superat com a solució final" per al "conflicte polític, que ha de ser civilitzat, entre Catalunya i la resta de l'Estat". També va afegir: "Només amb el pacte fiscal no sortim d'aquest punt en el qual estem".

Malgrat que Mas va manifestar que no disposa d'un "pla B", sí que va admetre que té la "impressió" que el cap de l'Executiu espanyol impugnarà la llei de consultes que tramita el Parlament de Catalunya. Però, a continuació, va assegurar que convocarà igualment la consulta d'autodeterminació prevista per al 9 de novembre.

"No m'ha dit explícitament que la portarà al Constitucional, però a bon entenedor poques paraules basten", va afirmar ahir Mas després de la reunió amb Rajoy i fent referència a la llei de consultes. Tot i això, Mas va mantenir que convocarà el referèndum del novembre "d'acord amb una llei", encara que prioritzant l'acord amb l'Estat. En aquest sentit, va mostrar la "màxima predisposició", però advertint que si des del Govern espanyol "obstaculitzen" totes les formes de convocar-la, "estarem en una altra fase".

Lamenta no tenir alternativa

Així, davant aquest panorama, el president de la Generalitat va lamentar que l'Executiu de Rajoy no ofereixi "cap proposta alternativa" a la consulta, "més enllà de dir que no es pot fer perquè és il·legal". Tot i reconèixer que "hi ha un clima de diàleg obert" i que "ahir no era el final de res", va admetre que "hi segueix havent desacord" sobre el 9 de novembre. De fet, va instar el mateix Estat a fer una proposta de tercera via.

"Se m'ha recordat que no podem fer la consulta perquè és il·legal, però a banda d'això, que no és una proposta, no hi ha hagut cap proposta", va sentenciar. Per això, Mas va reiterar que durant la trobada a la Moncloa es va poder constatar que "està clar que el conflicte hi és, en això s'ha donat un pas endavant". També va insistir a Rajoy: "No hi ha un pla A, un pla B, un pla C, hi ha un sol pla, que és votar a les urnes, que té unes fases, i que una fase principalíssima és el 9 de novembre".

Amb la porta tancada

Mentrestant, des de Catalunya, la líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va comparèixer per valorar en nom del Govern espanyol i del seu partit la reunió. Segons ella, Rajoy va tancar la porta a qualsevol possibilitat de celebrar la consulta el 9 de novembre i va traslladar a Mas que la llei de consultes del Parlament no dóna "cobertura legal" per a una cita que l'Estat segueix considerant "il·legal". De fet, Sánchez-Camacho va explicar que Rajoy va voler advertir a Mas dels "riscos de la inestabilitat política" que provoca la seva aposta per la consulta, de cara a la recuperació econòmica i a l'ocupació, tant a Catalunya com Espanya.

A més, la presidenta del PP català va considerar la trobada com una reunió que simplement s'emmarca "dins la normalitat democràtica, de respecte personal i institucional". Així, va afegir que l'objectiu d'ahir del Govern espanyol va ser parlar amb Mas de "la resolució de problemes reals dels catalans, com la sortida de la crisi", tot i que la consulta es va acabar enduent el protagonisme de la cimera a la Moncloa.