La Fiscalia Anticorrupció va demanar ahir a la jutge de Barcelona que ha admès la denúncia de Manos Limpias contra l'expresident català Jordi Pujol que remeti una comissió rogatòria a Andorra i a Suïssa per poder determinar l'existència als dos països de comptes bancaris de la família Pujol. En un escrit, Anticorrupció també va instar a la jutgessa del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona que reclami a Hisenda les declaracions complementàries i especials de l'IRPF i de l'impost sobre el patrimoni que hagin presentat Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, així com els seus set fills: Jordi, Josep, Marta, Pere, Oriol, Mireia i Oleguer.

Així, com a primeres diligències a practicar, la Fiscalia Anticorrupció va proposar a la jutge que expedeixi una comissió rogatòria davant les autoritats competents del Principat d'Andorra i de la Confederació Helvètica perquè portin a terme les gestions oportunes amb les entitats financeres dels dos països, "a fi de determinar l'existència de comptes bancaris o instruments financers de qualsevol tipus" a nom de qualsevol dels nou integrants de la família Pujol. Anticorrupció també va plantejar que la comissió rogatòria inclogui els comptes o instruments financers sobre els quals Jordi Pujol, Marta Ferrusola i els seus set fills puguin figurar com apoderats o autoritzats o presentin un vincle jurídic de qualsevol naturalesa. En l'escrit, la Fiscalia també va sol·licitar a la magistrada que reclami a Hisenda tota la documentació que els Pujol hagin pogut acompanyar en les seves declaracions complementàries.

De fet, dels set fills de la família Pujol, dos d'ells ja estan imputats en causes judicials paral·leles: Jordi Pujol Ferrusola per l'Audiència Nacional, a causa de la denúncia de la seva exparella María Victoria Álvarez que defensa que movia diner negre a Andorra; i Oriol Pujol Ferrusola, pel cas de les ITV que instrueix un jutjat de Barcelona, per tràfic d'influències i suborn per suposadament cobrar d'una trama d'empresaris que volien arreglar el mapa de les ITV a Catalunya.

Compareixença al Parlament

Els grups del Parlament de Catalunya van demanar ahir que l'expresident de la Generalitat comparegui a la Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) de la cambra el 2 de setembre, per informar dels diners que la seva família va mantenir durant 34 anys a l'estranger sense regularitzar. Tots els partits menys CiU van sol·licitar la compareixença de Jordi Pujol a la reunió extraordinària de la Junta de Portaveus del Parlament, malgrat que els convergents no van oposar-se a aquesta petició. Així, es dóna per fet que el 2 de setembre serà aprovada també en la CAI.

Tot i això, les compareixences davant d'una comissió ordinària són voluntàries i, en conseqüència, Pujol no està obligat a donar explicacions davant el Parlament. Des de CiU, el portaveu del grup, Jordi Turull, va assegurar que a ell li consta "el respecte" que té l'expresident per la cambra catalana, a més de recalcar que "per coherència" els dirigents del seu partit "sempre compareixen" quan es requereix la seva presència.

Els grups van acordar que sigui el 2 de setembre quan comparegui Jordi Pujol, una data que haurà de ser confirmada ara pel president de la CAI, el republicà Sergi Sabrià.