"El seu problema es diu 3%". Aquestes paraules les va adreçar el 24 de febrer de 2005 l'aleshores president de la Generalitat, Pasqual Maragall, a la força opositora de CiU encapçalada per Artur Mas. El fulminant missatge del líder del tripartit, recordat el passat dissabte pel diari El País, tenia un objectiu clar i concís: acusar el seu antecessor al capdavant del Govern català, Jordi Pujol, i a tota la seva cúpula de consellers, d'haver comès pràctiques corruptes mitjançant el cobrament de comissions il·legals per l'adjudicació d'obres públiques.

Segons recordava el rotatiu, cinc mesos després d'aquell convuls ple celebrat al Parlament el fill gran de l'expresident català, Jordi Pujol Ferrusola, juntament amb la seva esposa, Mercè Gironès, mitjançaven suposadament en la compra d'unes finques a l'Hospitalet per 30 milions d'euros a favor de Copisa, una de les contractistes més importants de la Generalitat. En aquesta operació, el matrimoni va intentar cobrar el 3% dels diners.

Tal com apuntava El País, la propietària de la finca de l'Hospitalet, Laura Cutillas Santillan, ha explicat ara a la policia que poc després d'escripturar aquella venda dels seus terrenys a Copisa el sogre de Jordi Pujol Ferrusola, Ramon Gironès, es va presentar a la seu de la seva empresa. El motiu de la visita era per reclamar el 3% de l'import total de l'operació en concepte d'intermediació, equivalent a 900.000 euros. La reacció de Cutillas va ser de sorpresa, perquè ignorava que en aquella operació hi haguessin existit intermediaris, però va explicar a la policia que, víctima de les pressions, va acabar pagant l'1%.

Aquesta, però, no és l'única prova que ha rebut el jutge Pablo Ruz per demostrar els suposats negocis il·legals del fill gran de Jordi Pujol, que mitjançant les tres empreses creades juntament amb la seva dona hauria cobrat pressumptament unes comissions il·legals del 2% o del 3%. Un dels casos recollits pel diari és la compra d'unes parcel·les a Terrassa per part de Construcción Materiales y Pavimentos Inmobiliarios, filial de Copisa. En aquesta transacció, Pujol Ferrusola hauria cobrat 382.336 euros, el 2% del preu total de l'operació. Una altra prova es localitza a l'Hospitalet i amb la mateixa empresa com a protagonista, tot i que en aquest cas el matrimoni hauria cobrat 394.018 euros, també el 2% del preu total.

Per trobar una comissió del 3% es pot viatjar fins a Madrid, on una altra filial de Copisa, Simper Office, hi va adquirir dues oficines. En aquest cas, el fill de Pujol hi hauria guanyat 175.740 euros, tot i que el propietari ha declarat que no coneix el fill de l'expresident i que en aquesta operació mai hi van haver intemediaris pel mig.

Interrogatori a gerents

Seguint ordres dictaminades per Ruz, la policia ha interrogat darrerament gerents d'almenys onze empreses contractistes de la Generalitat que haurien pagat a Jordi Pujol Ferrusola per suposats serveis d'assessorament. Tot i que la majoria no va presentar les proves que constaten els treballs del fill de Pujol i tampoc precisen el preu pagat pels seus serveis, la policia sosté que hauria ingressat uns 8 milions d'euros entre 2004 i 2012 per unes tasques que mai hauria ?de?senvolupat.