L'Agència Tributària Catalana ha ordenat als seus empleats que no es retornin els ingressos indeguts dels contribuents, és a dir, aquelles quantitats que es paguen de més per error. Segons la documentació publicada per El Confidencial, aquesta entitat dóna instruccions perquè no es facin efectius aquests reintegraments. Els ingressos indeguts es produeixen en qualsevol administració tributària quan el ciutadà paga per error de més i els funcionaris ho detecten en la revisió del seu expedient. Els casos més freqüents es produeixen quan el contribuent no s'aplica la deducció correcta o quan el gestor i el ciutadà han pagat pel mateix concepte, entre d'altres.

Tot i tenir una sentència en contra del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per aquest assumpte del juliol de 2013, alts càrrecs de l'Agència Tributària de Catalunya han seguit ordenant que no es retornin aquestes quantitats malgrat que el contribuent té dret a recuperar-les, segons l'article 221 de la Llei general tributària 58/2003 -normativa que s'aplica en la majoria de casos, ja que es tracta d'impostos cedits per l'administració-. Aquestes consignes consten en un correu electrònic enviat pel delegat territorial a Barcelona de l'Agència Tributària de Catalunya, Víctor Pàmias, al qual ha tingut accés El Confidencial. També en una missiva al conjunt de l'organització de liquidació.

Segons marca la normativa, quan l'administració descobreix que un ciutadà ha pagat de més, aquesta hauria de tornar "d'ofici" la quantitat extra abonada per a l'afectat. Això només es produeix quan l'Agència Tributària ho detecta. Ja que només es revisen el 25% dels expedients, el volum d'ingressos indeguts que es descobreix és baix, tot i que no es publiquen les dades oficials. En el correu electrònic que es reprodueix en aquesta pàgina, el delegat territorial a Barcelona de l'Agència Tributària remarca que en casos de "duplicitat o excessos de pagament (...) no es pot procedir a una devolució d'ingressos indeguts" tot i que ho indica la llei. Fonts de l'Agència Tributària van explicar al diari digital que només s'abona aquest concepte en cas que el contribuent reclami. Però això no és una devolució d'ofici. Precisament es qualifica "d'ofici" perquè el ciutadà no ha de reclamar per rebre els diners de l'administració tributària. Tant el correu electrònic, del 18 de juny, com la carta d'un dia després, són posteriors a la sentència del TSJC del juliol de 2013. És a dir, després d'un any tot segueix igual i no es retornen els efectes impagats.