L'exministra Carme Chacón podria repetir com a cap de llista del PSC per Barcelona en unes eleccions espanyoles si ho desitja. Així ho diu, en una entrevista a l'ACN, el primer secretari, Miquel Iceta, que ha contemplat aquesta possibilitat de manera molt natural. El seu intent de liderar el PSOE, la seva absència el dia de la votació de la consulta al Congrés, o les seves declaracions sobre la relació entre Catalunya i Espanya i el procés obert, no han tancat cap porta a l'exministra. Ans al contrari, Iceta lloa la seva figura i proclama que "seria bastant absurd" no tenir-la en compte, que "mentre vulgui, el PSC comptarà amb ella" i que Chacón "sempre tindrà un lloc al costat nostre". Si algú donava a Carme Chacón per amortitzada políticament, estava equivocat. Així, al menys, ho explica Miquel Iceta, en una entrevista concedida a l'ACN, on no ha dubtat en desfer-se en elogis cap a l'exministra i darrera cap de llista del PSC al Congrés per Barcelona. Precisament aquesta plaça de candidata és la que, després dels episodis que va protagonitzar Chacón amb la consulta i el debat nacional, semblava que resultaria complicada de repetir i que optar pel lideratge del PSOE li hauria tancat algunes portes per retornar a la primera línia política a Catalunya.

Res més lluny de la realitat, segons Iceta. En ser preguntat sobre si Carme Chacón podria tornar a ser la cap de llista del PSC al Congrés dels Diputats, el primer secretari del PSC no dubta ni un segon. "Podria. No n'hem parlat. Però podria, naturalment, si volgués. Hauria de presentar-se a primàries i decidiríem amb un sistema democràtic", ha sentenciat, obrint així la porta de la candidatura a Chacón.

A més, Miquel Iceta ha volgut recordar el currículum polític de l'exministra que, segons ell, l'avala de sobres per ocupar aquest o altres llocs al PSC. "Ara fa temps que no ho miro, però a les enquestes que coneixia a nivell espanyol, Chacón era de les personalitats socialistes més conegudes i millor valorades. Per tant, seria bastant absurd no tenir present aquesta consideració a l'hora de prendre decisions", ha comentat Miquel Iceta, que condiciona, "òbviament", la possibilitat a "la voluntat" de la pròpia exministra.

Amb tot, sembla que el debat nacional no ha minvat les possibilitats de Chacón al PSC i que, a hores d'ara, la direcció estaria disposada al que es plantegés. "No sé quina és la seva voluntat. Però mentre ella vulgui, el PSC comptarà amb ella. Tenim molts noms i molts valors, però no ens podem perdre ni un gram de talent i experiència política. La Carme sempre tindrà un lloc al costat nostre", explica Iceta sense escatimar en elogis. I és que per al líder del PSC, l'exministra "ha demostrat que sap guanyar, que sap perdre, que és persona d'equip, que té una personalitat molt marcada, va renunciar al seu escó per dedicar-se a reciclar-se professionalment, i haurà de decidir què vol fer".

"Ja voldria jo, el dia que em retiri, tenir l'èxit de Chacón i Navarro"

Miquel Iceta també ha defensat que tant ella com l'exprimer secretari del PSC, Pere Navarro, siguin ara dues de les cares catalanes més visibles de la nova executiva del PSOE. Segons ell, no haver aconseguit liderar el PSOE i haver abandonat la direcció del PSC no són motiu de fracàs, sinó un pas més en una extensa trajectòria política de tots dos carregada "d'èxits".

"És que un periodista que no dirigeix el mitjà no val com a periodista? El fracàs o l'èxit no és només ser el primer. Ja m'agradaria haver tingut l'èxit de Chacón o Navarro el dia que em retiri. Jo crec que són triomfadors. Des del punt de vista de l'encaix entre Catalunya i Espanya, pocs han assolit tants èxits com Navarro. I Chacón, dins el planter dirigent del PSOE, és de les persones amb més experiència política i de govern", ha argumentat per sustentar la seva percepció.

Iceta ajorna fins al setembre la decisió sobre què fer amb Elena

Un dels fronts que manté obert Iceta després del darrer congrés del PSC és el que encapçala el líder d'Avancem i diputat crític al Parlament, Joan Ignasi Elena. El primer secretari dels socialistes ha preferit no entrar directament a polemitzar amb la possibilitat que Elena sigui el nou líder del partit que naixerà de la fusió d'Avancem i Nova Esquerra Catalana. I tot i deixar entreveure que seria lògic, de moment, prefereix no demanar-li l'acta de diputat perquè deixi el seu escó a un altre membre del PSC.

"El darrer cop que vaig parlar amb ell, vam quedar que ens veuríem al setembre, per saber quina perspectiva té. No sé què vol fer al Parlament, amb el lideratge d'un partit, a Vilanova i la Geltrú...", ha explicat Iceta, que assegura, també que "només li demanaria coherència" a Joan Ignasi Elena quan tingui decidit si lidera o no la nova formació política.