L'exvicepresident de la Generalitat i exlíder d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira va recordar ahir que ell va denunciar en el seu moment que CiU cobrava un 3% de comissió en les obres públiques per finançar-se i que un dirigent de l'esmentada coalició li va corregir i li va dir que cobraven el 5%. Carod-Rovira va opinar, en una entrevista a Ràdio Euskadi, que el cas Pujol, amb la seva fortuna oculta al fisc espanyol, suposava "el final d'uns mètodes i d'uns polítics que es consideraven inqüestionables i que confonien majoria absoluta amb impunitat absoluta". Va reconèixer, tot i això, que desconeixia l'assumpte concret de Pujol, i va afirmar que li havia suposat "una maçada enmig del cap", perquè l'expresident de la Generalitat era "demòcrata, catalanista, europeista i feia gala de conviccions religioses, ètiques i morals".

Aquest cas significa "un cop moral més que polític", segons que va assegurar Carod-Rovira, qui, sobre les declaracions que apunten a que el PP i el PSOE sabien el que ocorria, va ressaltar que "hi ha qui diu que mentre Pujol no va qüestionar la integritat territorial de l'Estat, se li va permetre fer". Sobre la consulta sobiranista prevista a Catalunya per al pròxim 9 de novembre, va afirmar que "s'ha de fer ja, perquè no es pot tensar permanentment una societat".

Més reaccions

El secretari general i portaveu de Ciutadans (C's), Matías Alonso, va denunciar que les "forces vives" que han treballat en la "construcció nacional" de Catalunya l'han "fonamentat en la corrupció". Alonso va valorar així les declaracions realitzades ahir per l'exvicepresident de la Generalitat i exlíder d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira, qui va recordar que ell va denunciar en el seu moment que CiU cobrava un 3% de comissió en les obres públiques per finançar-se i que un dirigent de l'esmentada coalició el va corregir i li va dir que cobraven el 5%. Matías Alonso va afirmar que Carod-Rovira coneixia aquesta situació abans d'entrar en el Govern i que quan va arribar al poder "no va moure un dit per acabar amb la xacra de la corrupció, de la qual ara sabem que tenien coneixement els principals responsables polítics".

Per la seva banda, el portaveu de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, Lluís Rabell, va assegurar que els indicis del "cas Pujol" apunten a que Catalunya hauria estat durant anys sota una "governança mafiosa". Una situació, va recalcar, "en la que uns incorrien en delicte i altres, coneixedors d'això, l'utilitzaven per fer xantatge o condicionar les aspiracions d'autogovern de Catalunya i les polítiques públiques que ha patit i viscut aquest país". Diverses entitats veïnals i socials catalanes han iniciat una ronda de contactes per crear en les pròximes setmanes un "ampli front comú" ciutadà que es querelli contra l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i exerceixi l'acusació particular en la causa oberta contra ell.

En aquest sentit, Rabell va indicar que la societat civil catalana havia estat "la primera perjudicada" en tot aquest cas, "en la mesura que no ens creiem que la fortuna procedeixi d'una herència, i molt ens temem que sigui fruit d'una activitat de corrupció, comissions il·legals, desviament de fons... la qual cosa significaria que no es tracta d'un assumpte personal, sinó que afecta a una part important de la gobernança d'aquest país durant anys". Per al portaveu de la FAVB, es tracta d'un abús de confiança per part de l'expresident, ja que "la societat civil va ser mobilitzada per defensar la dignitat de Catalunya quan Jordi Pujol veia posada en qüestió la seva honradesa". Per a la CONFAVB i la FAVB, la confessió de Jordi Pujol, "amb totes les aparences de ser un tallafocs davant possibles revelacions o una coartada", no és un assumpte personal ni aïllat, sinó "un episodi de fi d'època".

La reunió

El president del Govern, Mariano Rajoy, rebrà la setmana que ve el cap de l'Executiu andorrà, Antoni Martí, en una trobada en què previsiblement s'abordarà la consecució d'acords que evitin la doble imposició i per tant el frau fiscal, entre d'altres assumptes. Encara que Moncloa només ha precisat que la trobada tindrà lloc dimarts dia 2, a les 12 de migdia, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, ha destacat diverses vegades la necessitat d'assolir amb Andorra acords que evitin la doble imposició, com els aconseguits amb el Regne Unit i Bielorússia. També el Govern andorrà ha manifestat amb anterioritat el seu desig d'assolir un conveni amb Espanya per a aquest fi abans de final d'any.

Per a l'Executiu d'Andorra, aquest conveni entre els dos països ajudarà a evitar la doble imposició entre els dos estats i representaria un instrument per evitar la lluita contra el frau i l'evasió fiscal. Serà la segona trobada que mantindrà Rajoy amb Martí en aquesta legislatura política.