Les inscripcions a la 'V' de l'ANC i Òmnium fan pensar al PPC que l'èxit de la mobilització d'aquest any podria ser menor que el de la Via Catalana de l'any passat. Tant és així, que el portaveu del partit, Enric Millo, ja ha alertat, en una entrevista a l'ACN, que si la cita d'aquesta Diada "és menys nombrosa" que la de 2013, "serà un símptoma que el globus s'està desinflant" i que el procés sobiranista "va avall". D'altra banda, i davant la possibilitat que hi hagi unes eleccions anticipades, Millo demana a C's i PSC que, si l'aritmètica del proper Parlament ho permet, facin amb el PPC "un esforç" per oblidar les "diferències ideològiques" i plantejar una "alternativa de Govern no independentista".

La Diada s'apropa i des del PPC ja fan un avís a navegants per les interpretacions que podria tenir la mobilització de l'ANC i Òmnium. "Si la manifestació del 2014 és més nombrosa que la Via Catalana de 2013, voldrà dir que el procés va amunt, però si ho és menys voldrà dir que va avall. Més clar, l'aigua". Així de contundent s'ha mostrat Enric Millo en una entrevista concedida a l'ACN on, a més, ha afegit que si finalment és menys la gent que es mobilitza aquesta propera Diada que la passada "denotaria un símptoma inequívoc de que el globus s'està desinflant i que, per tant, la societat catalana posa per davant la racionalitat, la convivència, i buscar solucions junts en lloc d'apostar per la separació, la ruptura i el trencament, que és el que defensa la 'V'"

Tot i no atrevir-se a fer un vaticini de l'èxit de la mobilització, Millor assegura que "pel que estem veient, no sembla que les perspectives siguin de que vagi amunt". A més, el popular admet que a ell li agradaria "que cada vegada hi hagués menys catalans que es manifestessin per la ruptura i més que es manifestessin per la convivència".

Millo és conscient que mols ciutadans estan treballant per la cita de l'Onze de Setembre a la tarda. Però tot i això, creu que "el darrer any han passat moltes coses i tothom ha tingut temps d'informar-se millor del que diuen uns i altres, i és possible que hi hagi canvis d'actituds". "Ho veurem", alerta. De fet, el portaveu del PPC assegura que tant si la 'V' és un èxit rotund com si resulta ser un fracàs, els responsables seran "els convocants", però també ha volgut matisar que en aquest cas l'ANC i Òmnium "no estan sols, perquè compten amb el suport total del Govern".

En un altre ordre de coses, Enric Millo ha valorat els diferents escenaris possibles després de les eleccions al Parlament, siguin o no anticipades. En aquest sentit, ha fet una crida als partits constitucionalistes per tal que, si hi ha oportunitat, facin possible un executiu que rebutgi la independència. "Això entranya una dificultat notòria que seria interessant mirar de superar-la", ha dit.

Segons Millo, "la radicalitat política en la que s'ha instal·lat el Govern i els seus socis, requereix també una certa radicalitat plantejant una alternativa de Govern", perquè "no pot ser i seria una anomalia democràtica que no hi hagués a Catalunya una alternativa de Govern no independentista". "Catalunya la necessita per salut democràtica", ha sentenciat, apostant clarament per un executiu on el PPC, C's i el PSC convisquessin i, fins i tot, obert a Unió si "CiU ja no fos l'actual CiU".

Aquest Govern, però, no és fàcil de pactar. I Millo ho sap. Per això el popular assegura que "l'única manera de fer aquesta alternativa és que hi hagués la capacitat d'estructurar aritmèticament un Govern format per partits catalans no independentistes". "Si la possibilitat hi fos, el PPC, òbviament, hauria de poder jugar un paper important", ha afegit. I és que per al portaveu dels populars, "la dificultat és que els posicionaments ideològics dels partits no independentistes son molt diferents". Malgrat això, Millo recorda que "també ho són els plantejaments de rel marxista d'ERC i els liberals de CiU, però han posat per davant l'objectiu independentista".

És en aquest sentit que el portaveu del PPC fa una crida a C's i PSC. "La capacitat que tinguin els partits catalans no independentistes d'articular una alternativa real de Govern malgrat les diferències ideològiques, no s'ha de descartar; al contrari, s'ha de fer un esforç per estudiar-ho", ha sentenciat, tot valorant que "fins que això no passi, no es produirà la normalitat democràtica a Catalunya".

Sánchez-Camacho, candidata

Arribat, doncs, el moment de les properes eleccions, el PPC haurà d'escollir candidat. Millo, però, té claríssim que, siguin o no convocades de manera anticipada, la cap de llista dels populars hauria de tornar a ser la seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho. "Quan els resultats del PPC han estat els millors, ella era candidata. I aquest és el camí. Qui millor representa aquesta manera de fer és Alícia Sánchez-Camacho. Ha millorat els resultats des que és presidenta i, personalment, crec que pot continuar aportant millores substancials a aquests resultats", ha explicat.

Mas "complirà" amb Junqueras i amb l'Estat

Per últim, el portaveu del PPC ha tret ferro a la polèmica entre el Govern i ERC per la possibilitat que el president de la Generalitat acabi per no celebrar la consulta el 9 de novembre. I és que Enric Millo assegura que Artur Mas té la fórmula per "complir amb les exigències de Junqueras" i, igualment, no celebrar-se la consulta del 9 de novembre. "En un exercici de funambulisme acrobàtic, Mas complirà amb Junqueras i amb l'Estat, perquè convocarà el referèndum per complir amb ERC i, com que serà suspès pel TC, no el celebrarà perquè ell diu que no farà res il·legal", ha vaticinat.