Dolors Llorens Ardíaca, una de les set persones que es van asseure a la banqueta dels acusats durant el curt «judici» del cas Treball, és des d´ahir la nova cap de Gabinet de Vicepresidència de la Generalitat. La vicepresidenta del Govern, la democristiana Joana Ortega, va signar la resolució de nomenament de Llorens el 22 d´agost passat perquè fos efectiu a partir de l´1 de setembre. El sou és l´equiparable al d´un director general, de 76.270 euros bruts a ­l´any. Dolors Llorens va ser imputada, posteriorment processada i finalment exonerada de qualsevol responsabilitat penal en el cas del provat finançament il·legal d´Unió amb fons de la Generalitat i de la Unió Europea a través de les acadèmies de Fidel Pallerols.

La nova cap de Gabinet de la vicepresidenta va ser subdirectora general d´Ocupació del Departament de Treball en la dècada dels 90, quan aquesta conselleria que estava en mans d´Unió -amb Ignasi Farreres al capdavant- repartia les subvencions per a cursos d´aturats i treballadors. Una part d´aquests diners es desviaven al partit de Josep Antoni Duran i Lleida i així va quedar provat en el pacte de conformitat al qual van arribar defenses i acusacions i que va evitar un llarg judici. Unió fins i tot va acabar tornant 388.000 euros a la Generalitat.

El fiscal acusava Dolors Llorens d´haver tingut en la seva posessió un telèfon mòbil que pagava Pallerols mentre era la número dos de l´aleshores director general d´Ocupació, Lluís Gavaldà, un dels quatre condemnats. Finalment, el ministeri públic va considerar que el paper de Llorens era secundari i va retirar-li tots els càrrecs.

A part de la seva responsabilitat a la Generalitat, la cap de Gabinet de Vicepresidència també havia ocupat càrrecs a Unió Democràtica, ja que havia estat consellera nacional i membre del Comitè de Govern.

El pacte de conformitat va acabar condemnant a part de Lluís Gavaldà (un any i mig de presó), el seu germà i exsecretari d´organització d´Unió, Vicenç Gavaldà (set mesos de presó), l´empresari Fidel Pallerols (set mesos de presó) i el militant d´Unió Santiago Vallvé (3 mesos de presó, substituïts per una multa). També va quedar lliure de qualsevol responsabilitat l´exapoderada de les acadèmies de Pallerols, Maria Creu Guerrero i l´exinformàtic de la Generalitat, Jaume Pallerols.