La Diada va tornar a esdevenir una nova demostració massiva de l'anhel sobiranista d'una majoria de catalans. 1,8 milions de persones, segons dades de la Guàrdia Urbana de Barcelona (una xifra rebaixada a mig milió per la delegació del govern espanyol), es van concentrar ahir entre la Diagonal i la Gran Via per exigir el dret a votar i per clamar a favor de la independència.

Tot i les tensions que han sorgit els darrers dies entre les forces polítiques que fan costat al dret a decidir, el sobiranisme popular va demostrar ahir que està molt viu i, si ens atenem a les dades oficials, que encara incrementa la seva força. L'any passat, la cadena humana que va travessar el litoral va aplegar 1,6 milions de persones, segons els càlculs dels organitzadors; ahir, la xifra aportada va ser superior. 200.000 persones més. El sobiranisme, doncs, no afluixa. I ja és el tercer any de demostracions massives d'adhesió a la il·lusió per l'estat propi i el dret a expressar aquest anhel a les urnes.

Al llarg d'11 quilòmetres, una marea humana formada per persones arribades d'arreu del país vestides amb samarretes grogues i vermelles van conformar una V gegant que vol llançar el missatge al món que Catalunya vol exercir el vot el proper 9 de Novembre. La coreografia al·lusiva al vot, a la voluntat popular i a la victòria que s'espera que culmini el procés també és una crida a Madrid perquè agafi el testimoni de Londres i permeti urnes i col·legis electorals.

La concentració, "la més multitudinària d'Europa", en paraules dels organitzadors de la Via CAtalana, Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), va dur a Barcelona autocars, trens i cotxes particulars plens de persones disposades a celebrar una Diada històrica en un ambient cívic, festiu i reivindicatiu.

Les dues columnes humanes de la Via Catalana 2014 que formaven la immensa senyera van confluir al vèrtex de la plaça de les Glòries a les 17.14h. formant la gran V. "9N Votarem. 9N Guanyarem", deia la pancarta de la capçalera, on s'hi van situar les presidentes de l'ANC i Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals, a més de membres del Govern i de representants de partits polítics. El moment àlgid en què es va completar la V el va culminar una noia que el dia de la consulta farà 16 anys i que va dipositar un vot simbòlic en una de les urnes de l'escenari principal.

Un cop formada la V, cantaires de corals catalanes acompanyats al piano per Lluís Llach, van interpretar l'himne Ara és l'hora i El cant de la senyera, i van donar el tret de sortida als discursos polítics que van tenir lloc als tres escenaris situats als extrems de la V. L'acte es va cloure una hora i quart més tard amb la interpretació del Cant dels Segadors. Al llarg de tot el traçat de la V es van alçar castells, a càrrec de 54 colles provinents de tota la geografia catalana, i es va poder experimentar una gran onada humana.

A més a més de consellers i representants dels partits proconsulta van destacar entre els participants cares conegudes com les dels jugadors del Barça Xavi Hernández i Gerard Piqué, que va publicar a Twitter una foto amb el seu fill.