El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha reiterat aquest dimarts a Madrid el posicionament de la patronal catalana en relació a la consulta del pròxim 9 de novembre: "Estem d'acord amb el dret a decidir dins el marc legal. No ens mourem d'aquí. És una cosa dels ciutadans i dels partits polítics. Nosaltres no tenim res a dir". Així ho ha manifestat durant un esmorzar informatiu a la capital espanyola davant un auditori en què hi havia destacats empresaris i personatges del panorama polític espanyol. Així mateix, Gay de Montellà ha assenyalat que l'actual clima de tensió no afavoreix Catalunya ni Espanya i ha advertit que farà que "tots perdem".

El president de Foment del Treball sosté que la millor opció per a ambdues parts passa per un pacte fiscal i s'ha mostrat convençut que "ens hauríem estalviat dos anys de dificultats" si el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, hagués acceptat el 2012 la proposta que li va fer el president de la Generalitat, Artur Mas, en aquest sentit.

El màxim representant de l'empresariat català creu que la solució passa pel "diàleg i la negociació" amb l'objectiu d'arribar a "un gran pacte institucional que ajudi a superar la decepció que va suposar la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut". "La manifestació de Barcelona del 2010 va ser la primera gran mobilització social que adverteix de l'alt grau d'insatisfacció de la societat catalana", ha afegit.

Joanquim Gay de Montellà considera que el reconeixement "mal gestionat" de Catalunya com a Nació és el que realment "debilita" Espanya i ha advertit que aquesta via "ens arrossegarà a tots a singladures imprevisibles". Per aquest motiu, ha insistit en la necessitat d'obrir el "diàleg i la negociació" i ha recomanat al govern espanyol que tracti de reconèixer la situació per la que passa Catalunya en comptes de voler fer "desaparèixer aquest sentiment sense entendre'l". "S'ha de facilitar un encaix", ha exclamat.

Posteriorment, el president de Foment del Treball ha explicat que l'empresariat català aposta per una Catalunya amb plena competència en matèria de llengua i cultura, amb plena competència sobre el règim local per organitzar-lo d'acord amb la seva determinació i tradició històrica i, finalment, la cessió de la plena gestió tributària.