La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va recordar ahir que l'àrab s'imparteix en centres educatius catalans des del 1991, per un acord entre el Marroc i Espanya, encara que va confirmar que l'últim pla del Govern amb aquell país inclou la possibilitat d'incorporar aquesta llengua com a optativa a secundària. En un comunicat, Rigau va remarcar que, a causa del gran nombre d'alumnes d'origen marroquí a les aules de les escoles catalanes, des del curs 1991-92 es fan classes d'àrab amb professorat natiu en horari no lectiu. Aquesta actuació s'emmarca en un conveni del 1985, encara vigent, signat entre el Ministeri d'Educació i el Regne del Marroc per a l'aplicació del programa LACM (Llengua Àrab i Cultura Marroquina) per organitzar classes de llengua àrab i cultura marroquina als centres educatius que hi estiguin interessats.

El nou Pla Catalunya-Marroc (2014-17), aprovat pel govern català dilluns passat, inclou la possibilitat de poder incorporar l'àrab de manera optativa com a segona llengua estrangera a secundària, a causa de l'interès estratègic per a la internacionalització de l'economia que suposa el coneixement de llengües. Aquesta opció, de la qual va informar el Departament d'Ensenyament, no figurava en la documentació lliurada dilluns a la premsa després de la reunió del Govern. Amb aquesta optativa, el Departament d'Ensenyament pretén també afermar i difondre les llengües d'origen dels alumnes nouvinguts. Rigau va recordar, en el comunicat, que la immigració marroquina té una presència important a Catalunya: "De fet, és la comunitat nouvinguda més gran i des de l'inici d'aquest acord 16.000 alumnes han passat per aquestes classes impartides amb professorat natiu i pagades pel govern del Marroc", va afirmar. La consellera ha sortit així al pas d'una informació publicada per El Mundo, segons la qual la Generalitat ha ofert al Marroc ensenyar a les escoles catalanes llengua àrab i amazig en horari escolar a canvi que el govern alauita tuteli l'islam en aquesta comunitat. Segons la Generalitat, a Catalunya, a diferència d'altres comunitats autònomes, algunes governades pel PP, no hi ha cap centre educatiu on s'imparteixi religió islàmica.

Segons publicava el diari El Mundo, el pla apunta que "ateses les especificitats idiomàtiques i culturals del col·lectiu marroquí, així com la seva importància numèrica, és convenient impulsar iniciatives dissenyades especialment per a aquesta comunitat". El document aprovat pel Govern, apunta que "en aquest sentit, la col·laboració amb el Govern del Marroc pot redundar en una millora pel que fa al disseny dels continguts educatius que dirigjan específicament a les entitats marroquines, així com en una major eficàcia a l'hora de difondre aquestes propostes de formació".