El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, que instrueix una causa contra Jordi Pujol Ferrusola per blanqueig de capitals i delicte fiscal, ha centrat part de la seva investigació en una comissió que hauria cobrat el seu exsogre.

Aquesta comissió apareix en un informe policial de la UDEF revelat tant pel diari El Mundo com per la Cadena Ser, on es detalla una operació immobiliària en la qual l'apoderat revelava pressions per vendre uns terrenys a una filial de la constructora Copisa si volia "deixar de tenir problemes amb l'administració catalana".

Segons les informacions periodístiques que han tingut accés als documents de la UDEF, el directiu de l'empresa propietària de les finques a l'Hospitalet de Llobregat va explicar que durant anys l'administració va posar traves als seus negocis.

Aleshores va arribar l'interès de Copisa, una de les companyies que investiga Ruz per l'estreta relació que mantenia amb Jordi Pujol Ferrusola, que va cobrar elevades comissions per feines d'intermediació. Segons l'antic propietari de les finques, Copisa li va dir que si li venia els terrenys no tindria més problemes.

En la documentació del sumari, hi ha una factura per la que Copisa paga 226.000 euros a Jordi Pujol i la seva dona, Mercè Gironès, per intercedir en aquesta operació immobiliària que es va acabar tancant per 30 milions d'euros.

Poc després de firmar-se la compra, a finals de l'any 2004, pel negoci del venedor es va personar Ramon Gironès, pare de l'exdona de Pujol Ferrusola, per exigir-li una comissió del 3%. Segons la Ser, l'apoderat de la companyia va explicar a la policia que va acceptar pagar l'1%, uns 300.000 euros, perquè uns anys abans havia tingut problemes amb la Generalitat.

En l'informe de la Policia es destalla aquests terrenys van incrementar exponencialment el seu valor poc temps després de tancar-se aquesta operació. Durant anys, les finques havien estat qualificades com a equipament urbà amb un sostre de construcció de 15.824 metres. Nou mesos després de la compra de Copisa, es va aprovar una modificació del pla general metropolità que elevava el sostre de construcció fins als 55.123 metres, més del triple que abans, el que incrementava el valor de les propietats.

El fill de l'expresident de la Generalitat va declarar la setmana passada a l'Audiència Nacional durant cinc hores i, segons El Mundo, no va saber donar detalls de la intervenció del seu sogre en aquesta operació.

El jutge Ruz creu que les empreses de Pujol Ferrusola i Gironès haurien rebut fins a vuit milions d'euros en comissions il·legals camuflades com a contractes d'assessorament. El magistrat parteix de diversos informes de l'Agència Tributària que recullen el moviment de divises que ha fet el matrimoni durant vuit anys, i que superen els 32 milions d'euros entre 2004 i 2012.